Glutenvrije gemberkoekjes

  • 18 dec 2014
Beoordeel dit recept
(0 stemmen)

Wie durft? Heerlijk pittige gemberkoekjes met de licht bittere smaak van amandelen en melassestroop. Lekker voor de Kerstdagen!

Ingrediënten

  • 150 gram amandelmeel
  • 1/2 theelepel bakpoeder / wijnsteen bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
  • 2 theelepels verse geraspte gember
  • 2 eetlepels melassestroop (toko of de Tuinen)
  • 2 eetlepels kokosolie

Bereidingswijze

Het belangrijkste deel van dit recept is het in huis halen van de ingrediënten. Amandelmeel, melassestroop (molasse) en kokosolie kun je bijvoorbeeld bij De Tuinen kopen. Ook in toko's en natuurwinkels zijn de meeste ingrediënten wel te vinden. Als je het eenmaal in huis hebt, dan zul je zien dat je het vaker gaat gebruiken om te bakken en koken.

Het recept zelf is simpel. Je mengt alle ingrediënten goed door elkaar in een mengkom. Het is handig als je de kokosolie een klein beetje laat smelten, dat kan au bain marie (zet de mengkom in een grotere schaalmet warm water). Met een vork prak je alles door elkaar, op het laatst gebruik je je handen.

Gingerbread cookies!

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Maak kleine balletjes en duw die plat op de bakplaat. Eventueel leg je er een vel bakpapier tussen. Maak platte rondjes tussen de 5 en 10 cm., ze zullen niet groter worden tijdens het bakken. Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten tot ze aan de rand bruin worden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen zodat ze knapperig worden. Door de melassestroop, de amandelen en de gember hebben de koekjes een pittige en licht bittere smaak. Als je hier niet van houdt, dan kun je de melassestroop vervangen door een andere zoetstof (bijv. rijststroop, agavestroop, kokossuiker).

NB.: Melassestroop, molasse of blackstrap, wat is het eigenlijk? Vroeger was het een afvalproduct dat overbleef bij het maken van suiker uit suikerriet, maar tegenwoordig wordt het bewerkt tot een gezond product. Sap uit suikerriet wordt ingekookt waarbij de suikers karamelliseren. Je hebt dan een zoete siroop die 'first molasses' heet. Omdat dit proces bedoeld is om suiker te winnen, wordt hier de suiker uitgehaald. Wat overblijft wordt verder ingekookt en heet 'second molasses'. Dit is minder zoet en ook een beetje bitter. Hier worden de laatste suikers ook uitgefilterd en wat je dan overhoudt heet 'blackstrap molasses'. Niet zoet, behoorlijk bitter en vol mineralen (bron: aziatische-ingrediënten.nl).

gemberkoekjes2

Bron: The Roasted Root.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!