Tofu met Italiaanse kruiden

  • 26 juli 2015
Beoordeel dit recept
(6 stemmen)
3.5 5 0

Wil je vaker vegetarisch eten? Deze tofu met Italiaanse kruiden uit de oven is lekker en een prima alternatief voor vlees!

Ingrediënten

  • een blok (biologische) tofu
  • 2 à 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel rodewijnazijn
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze

Tofu vinden veel mensen een nogal smakeloze hap. Je kunt het prima kruiden met koriander, gember en komijn en dan verwerken in de nasi. Maar deze variant met Italiaanse kruiden is ook erg lekker. Begin met het 'uitpersen' van de tofu. Leg twee dubbelgevouwen vellen keukenpapier op je werkblad en leg de tofu erop. Bedek die weer met twee vellen dubbelgevouwen keukenpapier en leg er een plank(je) of snijplank bovenop. Dan zet je er iets zwaars op, zoals een vijzel of een braadpan. Het vocht loopt nu voor een deel uit de tofu, waardoor de tofu wat steviger wordt. Je laat dit ongeveer een half uur staan. In plaats van keukenpapier kun je ook een schone theedoek gebruiken.

Tofu uit de oven

Ondertussen maak je een marinade van olijfolie, rodewijnazijn, Italiaanse kruiden, knoflookpoeder en peper. Als de tofu wat vocht is kwijtgeraakt, snijd je die in plakken van ongeveer een centimeter dik. Leg ze in de marinade en laat de olie en kruiden een half uurtje intrekken (mag eventueel ook korter). Zet dan de oven aan op 200 graden celsius. Doe eventueel een vel bakpapier op de ovenplaat en leg er dan de tofuplakken op. Een half uurtje in de oven en ze zijn lekker met een wat knapperige buitenkant. Wel halverwege even omdraaien. Je kunt deze tofu met een frisse salade, groenten en/of aardappels combineren.

PS. Probeer ook eens het recept van zoetzure tofublokjes of crumble van tofu en shiitake. Allebei ook erg lekker! Hoe maken jullie tofu klaar?

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!