Spullen verkopen bij Jouw Marktkraam

 • 28 aug 2018
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Ben je dol op kringloopwinkels en heb je zelf leuke dingen te verkopen? Wat is er dan leuker dan je eigen plekje in een kringloopwinkel huren. Hieronder lees je mijn ervaringen.

Het concept

Het idee is simpel en slim. Bij Jouw Marktkraam kun je zelf een 'marktkraam' huren om je spullen te verkopen. Nieuwe spullen, oude spullen, zelfgemaakte spullen, het kan allemaal. Je betaalt een huurprijs per week en krijgt in ruil daarvoor de beschikking over een grote stellingkast. Met de eigenaar van Jouw Marktkraam teken je een overeenkomst. Na het betalen van de huur ontvang je een rol met barcodestickers. Dit concept is subliem. Je schrijft op de sticker bijvoorbeeld 'theepot, € 4,00'. Wanneer iemand jouw theepot koopt, wordt je unieke barcode gescand en wordt het bedrag op jouw account bijgeboekt. Via een app kun je bijhouden hoeveel producten je verkocht hebt. Los van de huur die je betaalt, is de totale opbrengst voor jou. De huur ligt in de meeste filialen van Jouw Marktkraam rond de twintig euro per week.

Open je eigen winkeltje!

Mijn ervaring

Het concept van Jouw Marktkraam sprak mij enorm aan. Geen gedoe met onderhandelen over de prijs, wachten op mensen die niet komen opdagen of de hele dag achter een kraampje staan. Mijn zolder en de boeken- en kledingkast begonnen alweer uit te puilen van alle spullen, dus meldde ik me aan bij Jouw Marktkraam in Rotterdam-Noord. Een uitstekende locatie als je het mij vraagt. In het gezellige Zwaanshalskwartier en dichtbij het centrum. In deze buurt wonen veel verschillende mensen en komt hip publiek.

De eerste keer nam ik drie volle kratten mee. Dat pastte er natuurlijk niet allemaal in, maar ik zette toch al flink wat artikelen in mijn stellingkast. Bovenin heb je een stang voor kleding, kledinghangers zijn aanwezig. Daaronder twee hele en een halve plank. De middelste plank valt natuurlijk het meest op, dus hier zette ik wat mooie spulletjes. Wat betreft de onderste plank, mensen die langslopen kijken op ooghoogte en niet zo snel naar de grond. De tweede keer dat ik erheen ging om aan te vullen, nam ik een doos mee die ik omgekeerd op de onderste plank zette om een extra niveau te maken.

JM collage 2 klein

Na het inrichten van je kast wordt het leuk. Als jij lekker iets anders zit te doen, doet de kraam zijn werk en word je met een bliepje op je telefoon geïnformeerd dat er iets verkocht is. Een goed idee zo'n app, bij iedere verkoop word je automatisch vrolijk! Het enige nadeel is dat je niet ziet welk artikel verkocht is, alleen welk bedrag. Als je je kast gaat aanvullen weet je dus niet precies hoeveel ruimte er in je kast is ontstaan.

Op dit moment is mijn kraam bijna drie weken geopend. Ik heb nu 45 artikelen verkocht voor een totaalbedrag van € 110,-. Ik verkocht een jas voor 15 euro en een paar gympen voor €12,50, maar verder vooral kleine en goedkopere dingen. Ik heb twee andere blogs gezien over Jouw Marktkraam (die van IkbenIrisniet en Boncolor) en hun ervaringen waren ongeveer hetzelfde. Producten zoals mooie kleding, ongedragen schoenen, vintage servies of fotocamera's leveren wel wat op, maar veel gaat weg voor 1 of 2 euro. Je doet het dus ook een beetje voor de lol en om wat op te ruimen. Het blijft bovendien een leuk idee dat een ander blij is met het jurkje dat jij niet meer draagt of met de spaghettipot die op zolder ligt te verstoffen.

Tips en tricks

 • Bedenk vooraf of je genoeg omzet kunt maken om je kraamhuur terug te verdienen. Lees de ervaringen van anderen en bekijk of je het de moeite waard vindt. 
 • Ga alvast een keer langs voordat je met al je spullen komt. Je kunt dan een goede plek uitkiezen en de barcodestickers mee naar huis nemen. Zo kun je ze op je gemak thuis invullen en op de producten plakken.
 • Bedenk wat je zelf voor het artikel zou willen betalen en kijk ook even rond naar de andere prijzen. Maak je prijzen niet te hoog.
 • Zorg dat je kraam er aantrekkelijk uit ziet. Er zijn meer dan honderd kramen en mensen lopen voorbij als er niets leuks opvalt of als het een rommeltje is.

Ga elke week even langs!

 • Tussen de onderste plank en de plank daarboven zit veel ruimte. Het is een goed idee om hier een tafeltje, doos of krat neer te zetten. Je spullen vallen iets meer op als ze niet op vloerniveau staan.
 • Gebruik kartonnen labeltjes. Je kunt ze zelf maken of bijvoorbeeld bestellen op AliExpress. Vooral voor artikelen zoals kledingstukken of sieraden is dat handig en het staat ook veel leuker.
 • Voor kostbare stukken beschikt de winkel over beveiligingsclips. In de meeste winkels worden mooie, duurdere producten centraal bij de kassa opgesteld. Vraag even naar de mogelijkheden, soms wordt hier een bijdrage voor gevraagd.
 • Ga regelmatig langs om je kraam aan te vullen en weer netjes te maken. Je kunt dan meteen zien welke artikelen precies verkocht zijn.
 • Het kan handig zijn om na het inrichten van je kraam een foto te maken. Toen ik na een week terugkwam in mijn kraam kon ik al amper meer bedenken wat er weg was.
 • Bedenk dat je lekker bezig bent met opruimen en hoe tof het is dat anderen plezier hebben van spullen die jij niet meer gebruikt!

JM collage 3 klein

Jouw Marktkraam

Jouw Marktkraam vind je in meer dan dertig steden of grotere dorpen in Nederland. Op de website jouwmarktkraam.nl staat een overzicht. Mijn kraam huurde ik bij Jouw Marktkraam Rotterdam-Noord in het Zwaanshalskwartier. De huur voor een kraam bedraagt gemiddeld € 20,- per week. Wanneer je voor een langere periode huurt zijn er wel afspraken te maken. Je kunt overigens ook met z'n tweeën een kraam huren. Je krijgt dan allebei je eigen stickers. Loop gewoon eens langs bij een winkel van Jouw Marktkraam. Heb je zelf niets te verkopen dan is het natuurlijk minstens zo leuk om rond te kijken in alle kramen. Grote kans dat je niet met lege handen naar buiten loopt ;-).

PS. Wellicht vind je het interessant om te weten hoeveel de kraamverkoop heeft opgeleverd. Ik huurde de kraam voor iets meer dan zeven weken. Daarvoor betaalde ik € 120,-. Ik heb meer dan honderd artikelen kunnen verkopen en dat leverde bijna € 220,- op. De winst is dus een opgeruimder huis en € 99,70 extra op mijn bankrekening. Het was een leuke ervaring, maar voor het geld moet je het dus niet doen ;-).

Disclaimer:
Voor het schrijven van deze blog en het delen van berichten op social media ontving ik 50% korting op de kraamhuur.

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!