Goede voornemens - 10 duurzame tips

  • 31 dec 2018
Beoordeel dit item
(19 stemmen)
1.42 5 0

Moeder aarde schreeuwt om hulp. Alle beetjes helpen om te voorkomen dat we straks op een onleefbare planeet zitten. Heb jij ook goede voornemens? Ik geef je tien makkelijke tips!

Minder vlees eten

De kans is groot dat je in 2018 al wat minder vlees bent gaan eten. Gelukkig kiezen steeds meer mensen een of twee dagen in de week voor een vegetarische maaltijd met een vleesvervanger, paddenstoelen of noten. Waarom zou je hier niet nog een dagje aan toevoegen? Er zijn inmiddels overal heerlijke recepten beschikbaar en in de supermarkt is keuze genoeg. Vegetarisch gehakt is bijvoorbeeld een gemakkelijke manier om je pastasaus vegetarisch te maken en tofu door de nasi is ook een topper.

Milieuvriendelijk afwasmiddel

Ik sta er wel eens van te kijken bij hoeveel mensen nog een fles 'gewoon' afwasmiddel op het aanrecht staat. Of handzeep, of toiletreiniger in het toilet. Dit soort producten zijn in een milieuvriendelijke variant ruimschoots te koop in de supermarkt. Hetzelfde geldt trouwens voor toiletpapier van gerecycled papier. Vind je het te duur? De prijs van deze producten is al enorm gedaald en ze zijn ook regelmatig in de aanbieding.

Deksel op de pan, vuur laag

Wat ik ook nog vaak zie is dat mensen bijvoorbeeld pasta of rijst koken zonder deksel op de pan. Nadat je het aan de kook hebt gebracht, kan het vuur een stuk lager, mits je dus een deksel op de pan doet. Als iedereen zich dat aanleert, scheelt dat toch weer wat energie.

Minder douchen

In dezelfde categorie valt het douchen. Ik vind het zelf best lastig om kort te douchen, het is zo heerlijk onder die warme stralen. Daarom probeer ik één dag in de week niet te douchen. De ouderwetse washand volstaat prima, zeker wanneer je een dag thuis werkt of bijvoorbeeld op zondag.

Naar de markt

De markt is niet alleen goedkoper maar biedt vaak ook de mogelijkheid om producten onverpakt te kopen. In de supermarkt is bijna alles in plastic verpakt en dat zit je aan het einde van de maand weer met zo'n berg plastic die je eigenlijk niet wilt. Naar de markt kun je eigen zakjes of bakjes meenemen of een grote mand waarin de groentenboer jouw producten legt.

Alle beetjes helpen

Streek- en seizoensproducten

Een ander pluspunt van de markt is de grote hoeveelheid streek- en seizoensproducten. Ook in de supermarkt kun je hierop letten. Waarom zou je boontjes kopen die vanuit Zuid-Amerika moeten worden ingevlogen? Of appels uit Nieuw-Zeeland terwijl we hier in West-Europa zelf enorm veel goede appels telen? Hoe meer mensen hierop letten, hoe minder de supermarkten buiten Europa gaan inkopen. Eet ook groenten en fruit uit het seizoen, dat is minder milieubelastend. Als je hier zelf geen verstand van hebt, kijk dan even in dit overzicht.

Pak de fiets

Bij de scholen, de supermarkten, overal barst het van de auto's. Het is niet goed voor het milieu en onze gezondheid. Dus wanneer je ertoe in staat bent, pak dan wat vaker de fiets. Schaf een set goede fietstassen aan, dan heb je de auto helemaal niet zo vaak nodig.

Verwarming lager, trui aan

In de winter is het koud, maar waarom zouden we dat altijd moeten oplossen door de verwarming op 20 graden te zetten? Doe thuis een lekkere, wollen trui aan en je kunt de thermostaat zo een graad lager zetten. Het leuke hiervan is dat je ook bespaart op je energierekening. Een extra hemdje onder je t-shirt en pantoffels aan helpt trouwens ook!

Minder eten weggooien

Het is eigenlijk nogal stom om eten in de prullenbak te gooien. Mensen hebben ervoor gewerkt om deze producten te maken, bijvoorbeeld om een brood te bakken. Zonde van de milieukosten en van je eigen portemonnee. Er zijn heel veel tips om dit te voorkomen. Probeer wat minder te kopen en bewaar dingen die je vaak weggooit in de vriezer (bijvoorbeeld brood of kip). Maak je eigen paneermeel en croutons van oud brood of bak er wentelteefjes van. Bewaar je restjes goed afgedekt in de koelkast. Met milieuvriendelijke bijenwasdoeken blijft het zelfs nog langer vers. Groenten die niet meer zo vers zijn kun je nog prima verwerken in de soep of pastasaus. Maak er een sport van om zo min mogelijk eten weg te gooien.

Lang leve de kringloop

Kringloopshoppen is al behoorlijk populair, maar daar kan nog best een tandje bij. Keukenspullen zoals ovenschalen, soepkommen of wijnglazen kun je voor een prikkie bij de kringloop kopen. Kijk maar eens op instagram bij #kringloopvondsten of #kringloopgeluk en je ziet dat mensen de leukste dingen vinden. Heb je zelf spullen in de keuken die je niet meer gebruikt, breng ze dan ook naar de kringloop. Door met elkaar te recyclen zijn we een stuk duurzamer bezig dan door alles altijd nieuw te kopen.

Ik ben benieuwd of jullie nog goede tips hebben om thuis wat liever voor onze planeet te zijn. En staat er iets bij mijn tips wat je nog niet deed, maar best wilt uitproberen? Succes! Voor je het weet is het een gewoonte :-).

kringloop unsplash

Foto's: Unsplash.com

 

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!