Kruiden drogen

  • 19 aug 2017
Beoordeel dit item
(1 Stem)
5 5 0

In de zomer staat je tuin vol kruiden. Als je ze droogt, kun je ook in de winter genieten van een kopje kruidenthee of kruiden in gerechten.

Plukken

Kruiden oogst je het beste met een schaartje. Ik oogst ze meestal voordat ze gaan bloeien, hoewel je op zich ook de bloemetjes mee kunt drogen. Kruiden die geschikt zijn om te drogen zijn bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, oregano, salie en lavas. Vorige week heb ik in mijn achtertuin wat takken van de salieplant en de citroentijm geknipt. Het zijn beide soorten die je ook prima in gedroogde vorm in gerechten kunt gebruiken. Knip hele takjes van je plant af, dus niet losse bladeren. Op de foto zie je hoe ik dat gedaan heb.

Gratis kruiden uit je tuin

Drogen

Iedereen heeft wel een plekje in huis waar het warm en droog is. Dat zijn de ideale omstandigheden die je nodig hebt om kruiden goed te kunnen drogen. Het is belangrijk dat het niet te vochtig is, want dan kunnen ze gaan schimmelen. Hetzelfde gebeurt als de kruiden niet snel genoeg drogen. Zelf hang ik ze altijd aan de waslijn op zolder, naast het hok waar de CV-ketel staat. Dit is de warmste plek in mijn huis. Ik zet een raam op zolder open, zodat er genoeg ventilatie is. Om de kruiden te drogen, bind je ze samen met een touwtje (zie foto). Daarna hang je ze bijvoorbeeld aan de waslijn, aan een spijker in de muur of aan een balk. Ik laat ze meestal wel een week of twee hangen, zodat ze goed droog zijn. Daarna haal je de blaadjes eraf die je in een kruidenpotje bewaart. Heel simpel en leuk om te doen! 

Gedroogde kruiden zoals tijm, oregano en salie kunnen perfect door je pastasaus, in de soep of in een stoofschotel. De smaak van salie is vrij sterk, dus gebruik daar nooit te veel van. Wil je meer leren en lezen over kruiden dan zijn er hele leuke boekjes gepubliceerd, zoals Kruidentocht en Kruiden. De meeste kruiden zijn gemakkelijk te kweken in je achtertuin of in potten op het balkon. Ik kan het je absoluut aanraden!

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!