Kruidentocht - review

  • 19 juni 2017
Beoordeel dit item
(1 Stem)
5 5 0

Ik ben dol op dit soort boekjes, misschien ben ik stiekem wel een beetje een kruidenvrouwtje. Een perfect cadeau voor iemand die ook graag brandnetelpannenkoeken bakt of madeliefjes over de sla strooit.

Op zoek naar wilde kruiden

In iedere tuin en in ieder park staan wel kruiden, bomen of heesters die eetbaar zijn. Hoe leuk is dat! Marjolein Holtkamp was ook op zoek, naar balans in haar leven als creatief vormgeefster en moeder. Via yoga en gezonde voeding kwam ze uit bij de kruidengeneeskunde en volgde ze een vakopleiding die haar alles leerde over het medicinale gebruik van kruiden. Met dit boekje wil ze laten zien dat de natuur mooi, helend en toegankelijk is voor iedereen.

In Kruidentocht, dat uit 127 pagina's bestaat, vind je meer dan vijftig wilde kruiden. Er wordt duidelijk beschreven wanneer de plant bloeit, welk deel je kunt gebruiken en op welke manier. Vaak kun je er thee van maken, een zalf of een lotion. Sommige kruiden kun je gebruiken als een pleister of compres of tegen wratjes. Ik vind dat dus mooi, dat ook in Europa deze eeuwenoude kennis is doorgegeven, net als bijvoorbeeld bij aboriginals of oude indianenstammen. Het is echt leuk om zelf iets te maken met kruiden uit de natuur. Zo had ik eens een overvloed aan goudsbloemen in mijn moestuin en maakte ik er zalf van. Ik gebruik die regelmatig voor schrale plekjes of droge lippen en ga dit jaar zeker weer een nieuwe voorraad maken.

Boek vol leuke weetjes over de natuur

In het boek staan trouwens ook duidelijke foto's, zodat je niet per ongeluk een ander kruid plukt dat misschien wel giftig is. Veel planten zijn je waarschijnlijk wel bekend en gemakkelijk te herkennen, zoals paardenbloemen, weegbree, bramen of smeerwortel. Er zijn ook twee losse vellen aan het boek toegevoegd met kleine plaatjes, die je makkelijk mee kunt nemen als je op pad gaat.

Ik deel hier nog drie tips uit het boekje om je een idee te geven van de inhoud.

  • Het pittig smakende blad van het herderstasje is lekker op een broodje of kan gegeten worden als spinazie.
  • Van het gedroogde blad van bramen kun je een thee tegen misselijkheid maken met 1 deel pepermuntblad en 1 deel braamblad. Gebruik 1 à 2 theelepels gedroogd blad per kopje, of een dubbele hoeveelheid bij vers blad. Als je water gekookt hebt, laat het dan even staan zodat het net van de kook af is, anders kunnen de blaadjes verbranden en zwart worden. Laat de thee tien tot vijftien minuten trekken in een afgesloten theepot of in een glas met een schoteltje erop.
  • Als EHBO-kruid helpt smeerwortel bij blauwe plekken of builen. Onverwacht een kneuzing en groeit er smeerwortel in de buurt? Maak een omslag of een papje van de wortel (of het blad) en leg dit op de zere plek.

smeerwortel

Boekgegevens:
Kruidentocht, Marjolein Holtkamp. ISBN: 9789021564708. Uitgever: Kosmos Uitgevers

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!