Basilicumolie maken

  • 03 aug 2017
Beoordeel dit recept
(5 stemmen)
3.6 5 0

Basilicumolie is heerlijk om over allerlei gerechten zoals kip of risotto te druppelen. En het helpt je op een snelle manier van je grote basilicumplanten af :-).

Ingrediënten

  • 200 ml. olijfolie van goede kwaliteit
  • 35 gram basilicumbladeren
  • snuf zout
  • eventueel een beetje citroensap
  • staafmixer of keukenmachine
  • kaasdoek of koffiefilters

Bereidingswijze

Ik kan je aanraden om aan het begin van de zomer een basilicumplantje te kopen. Verplaats deze in een grotere pot en zorg dat hij in de zon staat en regelmatig water krijgt. Je plantje groeit uit tot een grote plant en je kunt er regelmatig blaadjes van plukken voor je pastasaus of pesto.

Om een basilicumolie te maken moet je de blaadjes eerste even schoonspoelen onder de koude kraan. Daarna pak je twee grote slakommen of pannen. In de ene pan doe je ijswater (bijvoorbeeld met ijsblokjes of een koelelement uit de vriezer) en in de andere doe je de basilicumblaadjes. Zorg dat je een schuimspaan bij de hand hebt. We gaan de blaadjes kort blancheren en daarna koelen in het ijswater. Kook ongeveer een liter water in de waterkoker. Giet dat over de basilicumblaadjes en haal ze er na tien seconden direct weer uit. Doe de blaadjes in het ijsbad.

Voor basilicum lovers!

Pak nu een staafmixer of een keukenmachine. Giet de olijfolie bij de blaadjes (in een hoe mengbeker of in de keukenmachine) en mix het goed door elkaar. Laat het dan een half uurtje staan zodat de smaak van de basilicum goed in de olie trekt. Daarna filter je de olie door een fijn kaasdoek of door een koffiefilter. Bewaar de olie in een flesje of een klein weckpotje. Ik bewaar het zelf in de koelkast en zorg dat het binnen één à twee weken op is. Het is lekker om basilicumolie over gegrild vlees of vis te druppelen. Maar ook top in combinatie met bruschetta (recept) of een simpele risotto!

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!