Marokkaanse bietensalade

  • 29 nov 2018
Beoordeel dit recept
(18 stemmen)
3.44 5 0

Deze bietensalade is weer eens iets anders dan bietjes met geitenkaas (ook lekker!). Verse koriander en komijnzaad blijken heel goed met deze groente samen te gaan.

Ingrediënten

  • 4-5 bieten (700-750 gram)
  • 1 rode ui
  • verse (platte) peterselie
  • verse koriander
  • komijnzaad
  • citroensap
  • zwarte peper
  • zout
  • goede olijfolie

Bereidingswijze

Op Pinterest vind je enorm veel inspiratie. Zo zag ik ook deze Marokkaanse bietensalade voorbij komen. Met verse bietjes uit de moestuin probeerde ik de salade uit en hij viel bijzonder goed in de smaak! Heerlijk als lunch of in een bakje mee naar je werk. Bij het avondeten past het natuurlijk ook, bijvoorbeeld met gepofte aardappels en een klein stukje vlees.

Was de bieten en zet ze met koud water op. De bietjes moeten net onder water staan. Breng het aan de kook en zet vervolgens het vuur wat lager. Laat de bieten in ongeveer 45-50 minuten gaar koken. Tegen de tijd dat ze bijna gaar zijn kun je beginnen met het snijden van de andere ingrediënten. Het is niet veel werk. Halveer de rode ui, verwijder de schil en snijd zodanig in dat je er mooie fijne blokjes van kunt maken. Google op 'uien brunoise snijden' als je hier geen ervaring mee hebt. Hak een klein bosje koriander en een klein bosje peterselie (liefst platte peterselie) zo grof als je zelf wilt. Het hoeft niet heel fijn gehakt te zijn.

Lekker met die kruiden!

Als de bietjes gaar zijn giet je ze af. Laat ze even afkoelen en verwijder dan de schillen. Halveer de bietjes en snijd ze in dikke plakjes of redelijk grove stukken. De vorm maakt niet zoveel uit. Doe de gesneden bietjes in een kom. Voeg vervolgens anderhalve theelepel komijnzaad toe, één snuf zout en wat versgemalen zwarte peper. Voeg ook een eetlepel goede olijfolie en een eetlepel citroensap, bij voorkeur vers, toe. Strooi de uien en groene kruiden over de bietjes en meng daarna alles door elkaar met slabestek.

Ik ga dit zelf absoluut nog eens maken. Er staan nog meer bietjes in de tuin, ze zijn heerlijk en super gezond. Als je ze in de winkel koopt, kies dan liever niet de voorgekookte exemplaren. Als je ze vers bereidt is de smaak echt een stuk beter. De rode bietensalade met komkommer en geitenkaas die ik eerder maakte, is trouwens ook heel lekker!

Bron: Simply Stacy

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!