Aardappelsalade met verse kruiden en knoflook

  • 09 dec 2018
Beoordeel dit recept
(13 stemmen)
3.38 5 0

Zo'n lekkere aardappelsalade past bij heel veel dingen. En zo makkelijk om te maken!

Ingrediënten

  • 1 kilo rode aardappels of bijv. krieltjes
  • 40-50 gram verse kruiden (peterselie, bieslook, tijm)
  • 2-3 teentjes knoflook
  • 6 eetlepels goede olijfolie
  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze

Koop aardappeltjes die niet kruimig zijn, maar een beetje vastkokend. Wat betreft de kruiden, pluk ze als het even kan vers uit eigen tuin. Het grootste deel van je mengsel bestaat uit bieslook en peterselie en een wat kleiner deel uit tijm, omdat dat sterker van smaak is. Als je wilt kun je ook variëren met rozemarijn, dille en dragon.

Halveer de aardappels of snijd de grotere aardappels in vieren. Zorg dat ze goed gewassen en geborsteld zijn. Daarna kook je de aardappels in kokend water met een snuf zout. Jet kunt nu alvast beginnen met het maken van de dressing (lees verder in de volgende alinea). Giet de aardappels af als ze gaar zijn en zorg dat je ze niet tot pap kookt. Laat de gekookte aardappels in een vergiet droog stomen.

Volop smaak van kruiden en knoflook

In een slaschaal begin je met het maken van de dressing. Dat doe je door 6 eetlepels olijfolie van een goede kwaliteit te mengen met 2 eetlepels wittewijnazijn. Voeg een snufje zout toe en versgemalen zwarte peper. De salade kan wel wat peper hebben. Was de verse kruiden en hak ze grofweg in stukjes. Gebruik 15-20 gram bieslook, 15-20 gram peterselie en een klein bosje verse tijm. Je kunt uiteraard wat spelen met de verhoudingen, maar ik zou de tijm niet laten overheersen. Meng alles tot een dressing. Hak 2 tot 3 knoflookteentjes mooi fijn en voeg ze toe.

Wanneer de aardappeltjes bijna zijn afgekoeld kun je ze toevoegen aan de dressing. Meng alles door elkaar. Je kunt het direct opdienen, maar ook even wachten tot de smaken goed in de aardappels zijn getrokken. Ook erg lekker om de volgende dag te eten :-).

Hou je van maaltijdsalades met aardappel? We hebben ook een lekker recept met krieltjes en makreel op de site staan. Ook een aanrader!

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!