Calendulazalf maken

  • 06 sept 2015
Beoordeel dit item
(13 stemmen)
4.08 5 0

Mijn moestuin stond vol goudsbloemen en ik besloot van de nood een deugd te maken. Nu heb ik potjes vol fijne calendulazalf!

Ingrediënten

  • vergiet vol met goudbloemen
  • 500 ml. biologische olijfolie
  • 50-100 gram bijenwas

Bereidingswijze

Als je eenmaal goudsbloemen in je tuin hebt kom je er nooit meer vanaf. Ook helemaal niet erg, want het zijn gezellige, vrolijke bloemen die echt bij een moestuin passen. Net als dahlia's, oostindische kers en stokrozen. Maar goed, het stond een beetje erg vol met goudsbloemen, vandaar het plan om er zalf van te maken.

Wat heb je nodig? Om te beginnen wat lege potjes van gezichtscrème of bijvoorbeeld kleine jampotjes. Zorg dat ze goed schoon zijn, bij voorkeur door ze een tijdje in kokend water te doen. Dan heb je verse goudsbloemen nodig. Ik heb begrepen dat je ze het beste 's morgens kunt plukken en dan twee uurtjes laten staan zodat de eventuele beestjes eruit kruipen. Zelf heb ik ze nog even afgespoeld onder de koude kraan. Ik had een vergiet vol met bloemen (hele bloemen dus, niet uitsluitend de blaadjes). Bij een imker in de buurt kocht ik een stuk bijenwas van een paar ons voor een enkele euro's. Verder haalde ik een fles biologische olijfolie in huis.

Zalf van goudsbloemen!

Breng een grote pan met water aan de kook waarop of waarin je een kleiner pannetje of een glazen schaal kunt zetten. Die verwarm je dan au bain marie met de olie en de goudsbloemen. Je doet dus 500 ml. olijfolie in het kleinere pannetje (of de schaal), voegt de goudsbloemen toe en laat de olie warm worden boven de pan met kokend water. Ik heb het vuur af en toe uit gezet. De olie moet niet gaan koken, maar gewoon warm worden zodat de olieën uit de goudsbloemen er goed in kunnen trekken. Laat de olie gerust een paar uur staan met de bloemen erin. Af en toe een beetje roeren en verder rustig afwachten. Na een paar uur filter je de olie. Schep het grootste deel van de bloemen eruit en giet de rest van het oliemengsel door een koffiefilter. Warm de olie dan weer een beetje op en voeg de bijenwas toe. Ik heb ongeveer 60 gram gebruikt, die ik eerst in kleinere stukken geschaafd heb. Laat de bijenwas volledig oplossen en meng het goed door elkaar. Daarna giet je de olie voorzichtig in de potjes. Het wordt vanzelf stevig als de olie afkoelt. 

De zalf is uiteraard vettig, dus niet bedoeld als dagcrème of zo. Het is een goede zalf voor schrale plekken en wondjes of als je heel droge benen hebt. Met deze hoeveelheid heb je wel een flink aantal potjes, maar die geef je gewoon gezellig weg. Vinden mensen leuk!

calendula 2

Bron foto: frugallysustainable.com.

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!