Moestuin beginnen - waar vind je een tuin?

  • 05 jan 2016
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Een eigen moestuin is gewoon ontzettend leuk, maar waar begin je? Waar vind je een moestuin, wat kost het en wat kan je verwachten?

Een moestuin is helemaal hip en trendy. Het is dan ook heerlijk om je eigen groenten en fruit te telen en lekker in de grond te wroeten. Maar voor je enthousiast begint is een kleine waarschuwing op zijn plaats. Veel mensen beginnen met hoge verwachtingen, maar als de zomer op zijn hoogtepunt is, staat de tuin vol onkruid en beginnen ze er toch een beetje van te balen. Mijn advies is om niet te groot te beginnen en samen met een vriend, vriendin of familielid te tuinieren. Zelf tuinier ik inmiddels al een jaar of acht en ben ik in mijn tweede tuintje bezig. Beide moestuinen waren 50 vierkante meter. Niet supergroot, maar met slim zaaien en planten haal je er veel uit en is de hoeveelheid werk te overzien. Ik hoef niet iedere dag naar de tuin om te schoffelen, met een paar uurtjes per week is het goed te doen. Nu wil ik de komende tijd wat meer aardappels, uien, pompoenen en mais gaan telen en dan is 50 meter wel wat weinig. Ik heb dus om een extra stukje grond gevraagd en hoop dat ik dit jaar 75 vierkante meter vol mag planten ;-).

Voordat je kan beginnen heb je uiteraard een stukje grond nodig. Ik geef je hieronder een paar handige tips om een moestuin te vinden.

Waar vind je een moestuin?

Mijn eerste moestuin huurde ik bij een kleine volkstuinvereniging in Delft. Op grotere volkstuincomplexen staan vaak ook huisjes. Je betaalt dan wel wat meer, omdat je ook het huisje huurt of overneemt van de vorige eigenaar. Voordeel is natuurlijk dat je er hele dagen kunt verblijven, je hebt een klein keukentje en stoelen tot je beschikking. Een volkstuinvereniging is gezellig. Je krijgt vaak tips van andere tuinders, er worden stekjes uitgewisseld en bij ons was er bijvoorbeeld een jaarlijkse barbeque op de tuin. Soms wordt er ook verwacht dat je meehelpt met het schoonhouden van de paden. De tarieven lopen nogal uiteen, in Groningen betaal je minder dan in de Randstad, maar reken op een bedrag tussen de 50 euro en 500 euro per jaar, afhankelijk van de grootte van de tuin en of er een huisje op staat. Groot nadeel is dat veel verenigingen inmiddels een vrij lange wachtlijst hebben, dus het kan zijn dat je één of twee jaar moet wachten.

Mijn tweede tuin huur ik bij een particulier met veel land. Er zijn in totaal vier mensen die bij deze man een moestuintje huren. Een stuk rustiger dan bij de volkstuinvereniging, maar toch af en toe de gezelligheid van een kletspraatje op de tuin. Ik betaal hier 1 euro per vierkante meter. Van mensen die buiten de Randstad wonen hoor ik dat ze minder betalen, maar voor een leuke hobby en een hele lading groenten en fruit vind ik de prijs wel oké. Vraag dus eens rond bij mensen in de buurt, kennen zij misschien een boer of tuinder die een stukje grond over heeft?

Hoe kom ik aan een moestuin?

Tegenwoordig zijn er ook veel buurtprojecten, met name in de grote steden. Vanuit de gemeente of bijvoorbeeld een buurthuis worden moestuintjes verhuurd. Soms deel je een gezamenlijke buurttuin, soms huur je een eigen stukje grond. Het kan zijn dat je je ieder jaar opnieuw moet inschrijven om kans te maken op een tuintje, omdat de gemeente iedereen dezelfde kans wil bieden. Ik heb ook wel gehoord dat er in de winter niet geteeld mag worden omdat de grond dan schoongemaakt en omgespit wordt. Toch is een tuintje in de stad natuurlijk geweldig, zeker ook voor mensen met kinderen!

Heb je een eigen tuin, dan kun je altijd een plekje vrij maken om groenten te telen. Heb je mazzel en woon je buitenaf met een grote tuin, dan is het natuuriljk makkelijk om een goede locatie te vinden. Zorg dat er voldoende zonlicht is en de grond niet al te nat is. Maar ook in een kleine tuin kun je tuinieren. De vierkantemetertuin is wat dat betreft een handige uitvinding, maar je kunt natuurlijk ook een stukje border vrijmaken of grote potten gebruiken. Voor wat sla en verse kruiden heb je niet veel oppervlak nodig.

In de komende blogs zal ik vertellen wat je met je moestuin moet doen voordat je kunt gaan zaaien en planten en hoe een zaaiplan eruit ziet. Ik heb zelf alweer enorm veel zin in het nieuwe tuinjaar. Nog een paar weken geduld en dan ga ik weer beginnen. Wat zijn jouw ervaringen met het vinden van een moestuin?

Lees ook het blog: Moestuin beginnen - wat heb je nodig?

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!