Herfst in de moestuin

  • 08 okt 2015
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Het is al oktober maar de moestuin is nog volop 'in productie'. Zalig om op een zonnig moment nog fruit en groenten uit de tuin te kunnen halen.

Met stip op één staan de herfstframbozen, die zijn zo ontzettend lekker! Volgend jaar gaan we het rijtje twee keer zo lang maken, want hier lusten we er wel meer van. Frambozen maken zelf nieuwe stekken, dus dat is mooi makkelijk en goedkoop.

Verder staat er begin oktober nog van alles in de tuin. Prei en peentjes voor in de soep bijvoorbeeld. Maar ook nog snijbiet en rode bietjes. Twee rode kolen zijn inmiddels goed gegroeid en mogen binnenkort in de pan. Van de buren kreeg ik een heleboel groenlofplantjes en zo te zien kunnen we die over en week of twee ook gaan eten. Ik ken de groente zelf niet zo goed en ga er denk ik eerst eens een stamppot van maken, net zoals een andijviestamppot. In augustus zaaide ik nog wat sla en die kroppen verhuizen inmiddels ook richting ons bord. Fijn om in de herfst nog verse sla te hebben, zo'n late zaaironde doe ik volgend jaar zeker weer!

Frambozen als snoepjes!

Omdat mijn tuintje niet zo groot is, is het lastig om plek te maken voor pompoenen. Die kopen we dan maar in de winkel. Dit jaar heb ik wel weer ruimte gemaakt voor boerenkool, omdat het zo'n supergezonde groente is en het staat lekker winters straks in de tuin. Voor het eerst heb ik ook winterwortels gezaaid, die inmiddels flink staan te groeien. Heerlijk om straks een keer 'peen en uien' te maken en er zullen er ook een heleboel in een groentesapje verwerkt worden. De courgetteplanten deden het heel goed dit jaar en geven nu nog steeds een of twee courgettes per week. Courgettes zijn gewoon een must-have in de moestuin en ze passen in zoveel gerechten. Ze gaan hier niet alleen in de soep of pastasaus, maar ook door de bami of als bijgerecht. Dit recept met citroen en pecorino is bijvoorbeeld heel lekker.

moestuin herfst 2015

Het is nu de tijd om knoflooktenen in de grond te stoppen. Zo maak je gewoon van één bol knoflook tien nieuwe bollen! Verder nog een beetje schoffelen en planten die 'uitgeproduceerd' zijn naar het compostvat brengen. En dan nadert het moestuinjaar weer zijn einde. Altijd jammer, maar ook een goed gevoel om zo met de seizoenen mee te gaan. Nog een paar maanden en dan gaan we weer zaaien ;-).

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!