Moestuin in de zomer

  • 18 juli 2015
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

In de zomer ontploft de moestuin. Er is zoveel oogst dat je het amper kunt opeten. Wel een heerlijke periode!

'Wie zaait zal oogsten'. Dat gaat regelmatig door mijn hoofd als ik weer met een lading groenten naar huis rijd. Elk jaar weer een feest, zoveel oogst. Maar soms is het ook gewoon te veel om samen op te eten en dan geef ik dus het een en ander weg. Vooral sla, kool en courgettes krijgen we dit jaar zelf niet op. Familieleden vinden dan soms een krop sla of een chinese kool op de stoep. Ik probeer ook wat meer dingen in te vriezen, zoals kort geblancheerde spitskool en straks natuurlijk boontjes. Rode bietjes en courgettesoep kun je ook goed invriezen. Uien en knoflook hangen we te drogen en zo kunnen we daar wat langer van genieten. En dat allemaal met een klein stukje tuin van vijftig vierkante meter.

Summer in the garden!

Ondanks veel droge periodes doet de tuin het dit jaar weer geweldig. Het lukt dit jaar wat beter om de oogst over meerdere maanden te spreiden. Ik ben vroeg begonnen met raapsteeltjes, peultjes, sla en aardappels. Er zijn de afgelopen drie maanden al veel groenten uit de tuin gekomen. Op dit moment zitten de bonenplanten vol bloemen en zijn de eerste boontjes al zichtbaar. Ik heb deze keer pronkbonen en snijbonen gezaaid. Er staan een heleboel kleine preitjes die in de herfst volgroeid zijn. Prei kun je in zoveel gerechten gebruiken (soep, nasi, macaroni, ovenschotels...), dus altijd goed om er een heleboel te poten. En de rode kooltjes zijn nu nog klein, maar zullen ook heerlijk smaken in het najaar. Er staan ook nog Italiaanse uien, een soort roze sjalotten, waar ik erg benieuwd naar ben. De dilleplant groeit ook en kan binnenkort over een lekker visje. En zo geeft een volle moestuin in de zomer ook altijd weer ideeën voor nieuwe recepten. Het is ook leuk dat er nu wat bloemen staan, zoals stokrozen en goudsbloemen. De zomer in de moestuin is echt genieten!

oogst juli

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!