Moestuin beginnen - wat heb je nodig?

  • 13 jan 2016
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Je hebt een moestuin gevonden, maar hebt geen idee hoe je moet beginnen? Ik leg je uit wat je nodig hebt om je tuin gereed te maken voor een eerste moestuinjaar.

Wat heb je nodig voor een moestuin?

Goed, je hebt een stuk grond weten te bemachtigen en wilt gaan tuinieren, dat is super! Ik zou je willen aanraden om niet direct te investeren in allerlei dure hulpmiddelen, minikasjes en dure boompjes, maar het eerst een jaartje uit te proberen. En voor een basale moestuin heb je niet zo heel veel nodig. Dingen die je wel nodig hebt:

  • Tuingereedschap: Kijk eens bij je ouders of opa in de schuur of er nog wat tuingereedschap staat, dat scheelt je weer een paar tientjes. Een spade heb je nodig om de grond om te spitten en een schoffel om te schoffelen. Daarmee kom je al een heel eind. Ook handig is een handschepje om kleine plantjes te poten of te verplaatsen en een riek. Een riek, zo'n soort grote vork, gebruik je bijvoorbeeld om wortels, pastinaken en aardappels los te woelen of om grond of compost om te scheppen. Een drietand kan ook wel handig zijn als er veel kluiten in de grond zitten. Er zijn natuurlijk nog meer soorten tuingereedschap, maar hiermee kun je eigenlijk alles wel doen.
  • Compostvat: Een compostvat is onmisbaar op een moestuin. Je kan zelf een compostvat maken met hout en kippengaas of je gebruikt zo'n plastic compostvat. Ik nam er een over via Marktplaats voor een tientje!
  • Tegels: In een moestuin vind je meestal paden om over te lopen. Veel mensen doen oude betontegels uit hun achtertuin weg en die kun jij dus prima gebruiken in je moestuin. In plaats van tegels kun je ook een pad maken van houtsnippers of cacaodoppen.
  • Netten: Op bijna elke moestuin krijg je bezoek van duiven, fazanten, eenden en meer beesten die jouw groenten erg lekker vinden. Een aantal netten heb je dus wel nodig. Je koopt ze bij het tuincentrum. Gebruik paaltjes of pvc-buizen om je netten overheen te leggen.

Vraag eens rond in de familie
of kijk bij de kringloop.

  • Een gieter: Er zijn mensen die alles overlaten aan moeder natuur, maar zelf vind ik een gieter toch wel noodzakelijk. Als je jonge plantjes hebt gepoot en er is geen regen dan gaan ze meestal gewoon dood. Ook als het hoogzomer is en de grond krukdroog kan worden, houd je de boel in leven door 's morgens vroeg of na zonsondergang even te gieten. Je hebt natuurlijk wel een sloot of een waterton in de buurt nodig om je gietertje te vullen!
  • Laarzen of klompen: Ik ben nog wel eens eigenwijs en dan ga ik met mijn gewone schoenen naar de tuin. Niet zo slim, want je schoenen worden vaak vies. Koop dus gewoon een paar plastic laarzen of ouderwetse klompen om mee te nemen naar de tuin. Je vindt ze bijvoorbeeld bij Welkoop.
  • Handschoenen: Het is heerlijk om met je blote handen in de grond te wroeten. Tot je een stuk glas in je duim hebt en zonder verband op een afgelegen tuincomplex zit... Nog steeds steek ik soms mijn kop in het zand, eh handen in de grond, maar handschoenen zijn eigenlijk wel beter. Het voorkomt ook blaren, stekels van fruitstruiken in je handen of een snee van een uitschietend mesje.
  • Snoeischaar: Als je fruitstruiken of een fruitboompje in je tuin hebt, dan heb je uiteraard ook een snoeischaar nodig om te kunnen snoeien. Voor oogsten van groenten volstaat een oud aardappelmesje.
  • Zaden en plantjes: In een volgend blog ga ik hier verder op in, maar het spreekt voor zich dat je zaden moet aanschaffen of kleine plantjes. Voor het opkweken zou je een kweekbak kunnen kopen, maar de plastic bakjes van de chinees of trays van het tuincentrum doen het bijvoorbeeld ook prima.

Met deze spullen kun je aan de slag. Het is prettig als je bij de tuin een schuurtje hebt waarin je je tuingereedschap kunt bewaren. Er zijn ook mensen die een kist kopen of timmeren. Leg je ze gewoon op de tuin of zet je ze buiten in een ton dan gaan ze door de weersinvloeden helaas wat korter mee. Laat ze in ieder geval in de winter niet op de tuin liggen, maar neem ze dan mee naar huis en zet ze daar in een droge schuur. Helemaal mooi is het als je ze eerst schoonmaakt, licht opschuurt en invet met olie of zuurvrije vaseline.

Lees ook het blog: Moestuin beginnen - waar vind je een tuin?

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!