Moestuin beginnen - waar begin je?

 • 03 feb 2016
Beoordeel dit item
(13 stemmen)
3.77 5 0

Je hebt een tuin, tuingereedschap, laarzen en een gieter... wat nu? Februari is een goede maand om je tuin gereed te maken voor een mooi moestuinseizoen.

Hoe maak je je moestuin klaar voor gebruik?

Voordat je gaat zaaien moet je meestal de grond bewerken en de tuin indelen. Het hangt er een beetje vanaf hoe je de tuin aantreft. Misschien neem je een tuin over van iemand anders en ziet het er keurig netjes uit, maar het kan ook een verwilderd stukje grond zijn. Enkele tips:

 • Voor je begint is het raadzaam om alle onkruid weg te halen. Haal de wortels er goed uit. Je kunt het onkruid op zich op je composthoop gooien, maar let op met onkruid waar zaad in zit. Dat kun je beter in een grote vuilniszak doen en thuis in de groenbak gooien. Je wilt immers niet dat het compost dat je volgend jaar in je tuin verspreidt, vol met zaad zit.
 • Kijk goed hoe de grond eruit ziet. Onze tuin was bijvoorbeeld nogal verzakt, waardoor er veel water op bleef staan na zware regen. We hebben er extra tuinaarde op gestort en ook wat zand door gemengd. Maar dit is een tuin met kleigrond, op een zanderige grond ga je natuurlijk geen extra zand gooien. De grond kan ook uitgeput zijn en behoefte hebben aan compost. Vraag eventueel aan je buren hoe de grond eraan toe is. Deze klusjes doe je het beste in de winter of in het vroege voorjaar.
 • Spit de tuin om, tenzij de grond al mooi los is. Oudere tuinders willen je nog wel eens vertellen dat je twee spaden diep moet spitten, maar volgens mij is dat niet echt nodig. Gewoon losjes omspitten met een spade en daarna fijn maken met je schoffel, drietand of een hark. Door te veel spitten gooi je eigenlijk ook steeds het ecosysteem overhoop.
 • Kies een indeling van de tuin en leg de paden aan. Straks zal ik hier nog wat meer over vertellen, maar zorg dat je minstens vier verschillende vakken hebt, meer mag altijd. Deze verschillende vakken heb je nodig om wisselteelt toe te kunnen passen. Je zet dezelfde soort groenten in een vak en wisselt dat in het volgende jaar. Zo raakt de grond minder uitgeput en is de kans op plantenziektes kleiner. Om een pad te maken kun je oude betontegels gebruiken of een grote zak boomsnippers kopen bij het tuincentrum.
 • Sla paaltjes in de grond of maak bogen van pvc-buizen op die plaatsen waar planten komen die door vogels aangevreten zullen worden. Denk hierbij in ieder geval aan jonge sla en andijvie, doperwten, peultjes en jonge koolplantjes. Over de paaltjes of buizen span je een net, zodat de vogels er niet bij kunnen.

Maak een indeling in vakken!

 • Welk moestuinboek je ook raadpleegt, wisselteelt wordt altijd aangeraden. Simpel gezegd deel je je tuin in vakken in, en zet je ieder jaar iets anders in het vak. Met vier vakken kun je dus vier jaar lang rouleren. Veel tuinders gebruiken zes vakken. Zo adviseert Wim Lybaerts in zijn boek 'Mijn Moestuin' de volgende indeling te hanteren:
  1. Kolen  2. Peulen  3. Aardappelen  4. Knollen  5. Vruchtgroenten  6. Bladgroenten.
  Kolen en aardappels, dat spreekt voor zich. Peulen dat zijn groenten die peulen vormen, zoals boontjes, doperwten en tuinbonen. Knollen zijn bijvoorbeeld wortels, pastinaken, rode bieten en uien. Bij vruchtgroenten kun je denken aan courgette, pompoen, tomaten, mais en pepers. De bladgroenten zijn dan groenten zoals sla, andijvie en rucola.
 • Niet iedere groentesoort heeft mest nodig. De vruchtgroenten, knollen en aardappels gebruiken veel voeding uit de grond en kunnen dus op bemeste grond geteeld worden. De knollen en peulen moet je juist niet bemesten. Je kunt ze dus in een vak zetten waarin het jaar daarvoor bijvoorbeeld pompoenen of aardappels hebben gestaan.
 • Ten slotte kun je er nog over nadenken of je kruiden of (eetbare) bloemen in je tuin wilt planten. Het is wel een goed idee, als je er plek voor hebt, omdat je er bijen en andere insecten mee naar je tuin lokt, het staat (en ruikt!) gezellig en je kunt er ook nog van eten. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn, tijm, bieslook, selderij, komkommerkruid en oostindische kers.
 • In de loop van februari kun je beginnen met voorzaaien. In kweekbakjes kun je binnen alvast wat sla of tuinbonen zaaien. Zet ze op een zonnige, maar niet al te warme plek, want dan groeien ze te snel en krijg je slappe steeltjes. Wij hebben op onze tuin geen kas of koude bak. Alles wordt dus direct in de volle grond gezaaid of geplant. Dan moet je wel wachten tot de winter echt voorbij is. Op kletsnatte grond of met nachtvorst zullen je zaden en kleine plantjes het niet goed doen. Meestal moet je toch wel wachten tot eind februari of maart.

In de volgende moestuinblog geef ik je tips over welke groentes je kunt zaaien en wat leuke blogs en boeken zijn om te lezen.

Bron foto: http://allotment65.blogspot.nl/.

Ontdek de lekkerste recepten om mee af te slanken

Wil je lekker blijven eten maar tegelijkertijd gewicht verliezen?

Oscar Helm heeft een boek ontwikkeld met effectieve afslank recepten om snel buikvet te verliezen.

Klik hieronder op de link om vandaag nog te beginnen:

Afslank Receptenbijbel risicovrij uitproberen

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!