Milieutips voor de keuken

  • 27 nov 2015
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Weet je dat je in je keuken een heleboel kunt doen voor een beter milieu? De Gezonde Kok geeft je wat simpele tips!

Op 30 november 2015 vond de klimaattop plaats in Parijs. Willen we over vijftig jaar niet in een broeikas leven met onze voeten in het water, dan moet er iets gebeuren. Natuurlijk ligt er een grote verantwoordelijkheid bij bedrijven en overheden, maar je kunt zelf ook een handje helpen. Als tien miljoen huishoudens in België en Nederland één dag per week geen vlees eten, heeft dat al een behoorlijk effect. Wat kun je nog meer voor het milieu doen in de keuken?

Tip 1: Afval scheiden

Zijn er nog mensen die al hun afval in één bak gooien? Papier en glas kun je tegenwoordig overal inleveren. Groenafval wordt meestal ook apart ingezameld en anders kun je misschien een compostvat in de tuin zetten. Wanneer je ook je plastic verpakkingen apart gaat inzamelen, zul je zien dat er in de gewone vuilnisbak bijna niets meer over blijft.

Tip 2: Let op verpakkingen

Afval scheiden is leuk, maar het is natuurlijk nog beter om zo min mogelijk verpakkingen in huis te halen. Misschien kun je je groenten wat vaker op de markt kopen? Neem een tas mee zodat alles er zonder verpakking in kan. In de supermarkt zijn biologische producten vaak milieuvriendelijker verpakt, bijvoorbeeld met een 'biodegradable' verpakking. Ook bij de slager en groentenboer neem je uiteraard geen plastic tasjes aan en kan de verpakking soms best een onsje minder. Een review van dit soort tasjes en netjes lees je hier.

Tip 3: Biologisch en uit de omgeving

Als het even kan, kies dan voor biologische producten. Al dat gif wat in het milieu terecht komt kan niet gezond zijn. Het is nog altijd wel wat duurder, maar je vindt ook heel betaalbare bioproducten bij de Aldi, de Lidl of de Albert Heijn. Let er ook op dat je geen of weinig producten koopt die duizenden kilometers in een vrachtwagen of vliegtuig hebben afgelegd. Waarom zou je appels uit Nieuw-Zeeland kopen, terwijl er fantastische Hollandse en Belgische appels zijn? Als je uit de omgeving eet, eet je automatisch ook meer volgens de seizoenen. Kijk ook eens bij boeren of tuinders in de buurt, dat is nog goedkoper ook!

Tip 4: Zuinig met water

Je ziet nog steeds mensen die de kraan laten lopen. Zonde van het water, niet doen dus ;-). Als je thee zet, kook dan niet meer water dan je nodig hebt. Er zijn waterkokers te koop waarop je het aantal milliliters kunt aflezen. Ook voor het koken van aardappels en groenten hoef je meestal echt geen volle pan water te laten koken. En groenten zoals broccoli of bloemkool kun je prima bovenop de aardappels koken.

Eet groenten uit de omgeving en van het seizoen

Tip 5: Deksel op de pan

Als je water gaat koken, of een pan met pasta of rijst, doe dan altijd een deksel op de pan. Zo verbruik je zonder dat je er moeite voor hoeft te doen minder gas of elektriciteit.

Tip 6: Minder vlees

Het beste wat je voor het milieu kunt doen is minder vlees eten. De voordelen zijn: minder uitstoot van broeikasgassen, minder boskap, minder verlies van natuur, minder energie- en watergebruik en een kleiner mestoverschot! Bovendien is veel vlees eten ook niet zo gezond. Nu de supermarkten vol liggen met vleesvervangers, tofu en vis is het ook nog eens heel makkelijk om een of meerdere dagen geen vlees te eten. Via de hashtag vegetarisch vind je op onze site inmiddels ook heel veel vegetarische recepten.

Tip 7: Afwasmiddel en vaatwastabletten

Waarom zou je geen biologisch afbreekbare vaatwastabletten en afwasmiddel kopen? Er zijn heel goede producten op de markt en die hoeven helemaal niet duur te zijn. Ecover, Klok en Albert Heijn Eco zijn bijvoorbeeld goed betaalbaar. Ook bij de Jumbo pak je even makkelijk een fles eco-afwasmiddel van eigen merk uit de schappen. Zo help je er op een eenvoudige manier aan mee om wat minder milieubelastende stoffen door de gootsteen te spoelen. Oh, en als je toch in die hoek van de supermarkt bent... kies dan ook voor eco toiletpaipier ;-).

Koop ecologisch afwasmiddel

Tip 8: Samen eten

Er komen steeds meer eenpersoonshuishoudens. Alleen eten is eigenlijk best ongezellig en elke avond met dezelfde persoon kan ook wel 's gaan vervelen. We kunnen misschien wat vaker samen eten. Zo eet ik zelf bijvoorbeeld regelmatig met mijn broer of met mijn moeder. Het scheelt dus ook boodschappen doen (voor een van de twee dan ;-)) en er hoeft maar een keer energie gebruikt te worden om te koken. Het is ook slim om een dubbele portie te koken en de helft te bewaren voor de volgende dag.

Tip 9: Geen eten weggooien

Het is zonde om voedsel weg te gooien. Het heeft geld, energie en moeite gekost om het te produceren en in de winkel te krijgen, dus eigenlijk is het redelijk stom om het in de vuilnisbak te gooien. Toch overkomt het iedereen. Zorg dat je niet te veel in huis haalt en dat je alles gebruikt. Groenten kunnen altijd door de pasta, nasi of soep en van fruit maak je een smoothie of je doet het door de yoghurt. Heb je restjes over? Bewaar ze in een bakje in de koelkast en eet het de volgende dag. Sommige dingen zijn ook heerlijk met een boterham, zoals een restje zuurkool of chili con carne.

Tip 10: Zuinige apparatuur

Schaf je een nieuwe koelkast of vaatwasser aan? Kijk dan even naar het energielabel en laat het meewegen in je keuze. Zelf heb ik bijvoorbeeld een koelkast met A+++-label en dat scheelt echt veel in je energieverbruik.

Wat zijn jouw tips?

PS. Ik ben benieuwd of jullie nog praktische tips hebben. Schrijf ze dan hieronder, alle beetjes helpen om samen het milieu wat gezonder te krijgen! Er zijn ook diverse kookboeken die meer gericht zijn op koken volgens de seizoenen, uit de natuur, uit de moestuin, fairtrade enz. Voorbeelden (met review): BioBudget, Eerlijk Eten, Eten uit de Volkstuin, Vegatopia en Kruidentocht.

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!