Gezond eten in een feestmaand

  • 03 dec 2015
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Gezond eten in december is voor veel mensen een uitdaging. Tegenwoordig vliegen zelfs de glutenvrije pepernoten en speculaasjes je om de oren. Hoe hou je het deze maand toch licht en gezond? #decemberglutenvrij

Ken je die adventkalenders waar je vanaf 1 december tot en met kerstavond elke dag een luikje openmaakt met een plaatje of chocolaatje erachter? Het is een soort aftelkalender tot kerst. Wij maken een glutenvrije adventkalender: niet tot kerst, maar zelfs tot het nieuwe jaar! Elke dag in december verschijnt er één blog van één van ons glutenvrije bloggers. Als een soort estafette geven we het stokje elke dag aan elkaar door.

Ik heb het stokje gekregen van Kook de wereld rond en onderaan deze blog kan je vinden aan wie ik het stokje door geef. Ik schrijf vandaag over licht en gezond eten in december. Welkom bij de Gezonde Kok!

Sinterklaas, kerst en groente

Als je een dieet moet volgen, of gewoon zo gezond mogelijk wil eten, dan is de decembermaand best een uitdaging. De supermarkten liggen vol met zoete lekkernijen en ook de glutenvrije webshops doen hier tegenwoordig aan mee. Overal komen recepten voorbij voor zalige taarten en desserts, volle kersttafels en gevulde oliebollen. Best lastig om je hier niet volledig aan over te geven en een beetje genieten mag natuurlijk wel. Mja, veel mensen hebben ook geen zin in extra buikpijn of extra kilo's. Hoe hou je het gezond deze maand?

Eigenlijk is de beste tip om gewoon niet te veel in huis te halen. Bij mij werkt het meestal zo dat als er iets lekkers in de kast ligt, het binnen twee dagen op is. En de dagen daarna wil je er eigenlijk alleen nog maar meer van. Is de 'snoepkast' leeg, dan pak je dus gewoon een rijstwafel met rookvlees of pindakaas, of een appel, als je zin hebt om te snacken.

Mijn tweede tip is om je normale eetpatroon zoveel mogelijk vast te houden. Het is een drukke maand, het is koud en donker buiten, en dus is de verleiding groot om even snel friet of pizza te halen of iets makkelijks in elkaar te flansen. Ik heb die neiging zelf ook, maar probeer toch elke dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten, omdat ik me daar uiteindelijk beter door voel.

Met de groenten van Sint en Piet

Probeer ook in de winter lekker veel groenten te eten. Het is gezond, altijd glutenvrij en lactosevrij, en je wordt er niet dik van. Echte wintergroenten zijn bijvoorbeeld spruitjes die je heerlijk kunt roerbakken (recept) of pastinaken waar je een soepje van maakt (recept). Maar ook met een goedkope zak diepvriesdoperwten heb je in tien minuten een gezonde schaal groenten op tafel staan (recept). Als je overdag thuis bent kun je dat ook prima als lunch eten. Er is echt zoveel lekkers te maken met groenten: soep, sapjes, salades, gegrilde groenten of kort gekookt met een scheutje olijfolie en wat citroensap erover.

Als je wilt voorkomen dat je aan het eind van de maand 3 kilo bent aangekomen door alle pepernoten, oliebollen en toetjes, eet dan af en toe een lichte maaltijd. Als je 's middags een halve zak pepernoten bij de thee hebt genomen, neem dan 's avonds niet een bord vol aardappelen, jus en ook nog een toetje. Laat het toetje en de aardappelen gewoon weg. Tenzij je heel veel sport of een beroep hebt waarbij je erg veel beweegt, dan heb je je koolhydraten wel nodig. Kies als lunch bijvoorbeeld een lichte soep met twee rijstwafels of een grote bak sla met wat olijven en noten. En drink ook eens een gezond sapje, zoals een groene smoothie of een spicy tomatensapje, dat geeft een fijne boost als je met al dat grijze weer het liefst in een winterslaap verdwijnt. Veel succes en ik wens je een gezellige en gezonde feestmaand!

Ik geef het estafettestokje door aan Home of Comfort. Deze hele maand kun je glutenvrije bloggers lezen over de decembermaand, lees je gezellig mee? Onze hashtag is #decemberglutenvrij.

decemberglutenvrij breed 650

Logo van Bakers and Fakers.

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!