Omelet met broccoli, paddenstoelen en komijn

  • 25 okt 2018
Beoordeel dit recept
(5 stemmen)
4.2 5 0

Deze keer delen we een gezond en snel te bereiden recept, een lekkere omelet met maar liefst 450 gram groenten. Vol vitamines en laag in koolhydraten dus.

Ingrediënten

  • 3 eieren (het liefst biologisch)
  • 300 gram broccoli
  • geraspte komijnekaas (eventueel lactosevrij)
  • 150 gram paddenstoelen
  • peper en zout
  • olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze

Voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat met name bewerkte koolhydraten zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Oscar Helm is zo´n voedingsdeskundige, daarnaast is hij net als wij dol op recepten die lekker en gezond zijn. Uit de recepten van Oscar Helm kozen wij een omelet met paddenstoelen, broccoli en komijn. Deze combinatie is smaakvol, vol van eiwitten en past uitstekend binnen een koolhydraatarme leefstijl. Gezond, lekker en eenvoudig om te bereiden.

Dit recept zit vol met eiwitten en geeft een verzadigd gevoel wanneer je gegeten hebt. Ideaal om voor de lunch of eventueel iets vroeger op de dag te eten. Je maakt de omelet op de volgende manier:

  • Bij het koken van de broccoli is het belangrijk dat je dit niet te lang doet, zo kook je de voedingsstoffen uit dit mooie product kapot en gaat de knapperige structuur weg. Direct na het koken koel je broccoli af in koud water.
  • Snijd nu de paddenstoelen en bak deze kort in een koekenpan in de olijfolie. Voeg daarna de kort gekookte broccoli toe. Naar smaak kun je zout en peper toevoegen.
  • Kluts de eieren, giet het mengsel in de pan en daarna voeg je (lactosevrije) komijnekaas toe. Het ei zal langzaam stollen en er ontstaat een omelet. Bak de omelet aan beide kanten tot de juiste hardheid bereikt is of laat hem stollen met een deksel op de pan.

Gezonde lunch, vol groenten

Koolhydraatarme recepten volgens MSc Oscar Helm:
'We zijn jarenlang voorgelogen wanneer het om gezonde voeding gaat. Zo zouden we name op calorieën en verzadigde vetten moeten letten, terwijl de werkelijkheid compleet anders is. Studies tonen aan dat een koolhydraatarm dieet veel beter werkt dat een vetarm dieet. Dit is heel logisch! Jagers-verzamelaars aten uitsluitend natuurlijke producten en haalde nooit meer dan 40% van de energiebehoefte uit koolhydraten. Er werd voornamelijk eiwitrijke voeding en voeding met veel vetten gegeten. Tegenwoordig ligt dit geheel anders. Zo toonde een onderzoek uit 2000 al aan dat Westerse samenlevingen 55% van de energiebehoefte uit bewerkte koolhydraten halen.'

PS. Voor een koolhydraatarme lunch is een salade met vis (zoals deze salade met witte bonen en sardines) of een kom maaltijdsoep (bijvoorbeeld linzensoep met aardperen) ook altijd een goed idee.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!