Eiersalade met Amsterdamse uien (lactosevrij)

  • 21 mrt 2018
Beoordeel dit recept
(1 Stem)
5 5 0

Deze eiersalade is lekker fris, met Amsterdamse uien en bieslook. Het is bovendien glutenvrij en lactosevrij als je de juiste ingrediënten kiest.

Ingrediënten

  • 6 eieren
  • 5 eetlepels (lactosevrije) yoghurt
  • 2 eetlepels (lactosevrije) mayonaise
  • ongeveer 15 Amsterdamse uitjes
  • klein kneepje citroensap
  • theelepel grove mosterd
  • bosje bieslook
  • peper en zout

Bereidingswijze

Kies voor lekker verse eieren en bij voorkeur scharreleieren. Je kunt ze natuurlijk in de supermarkt kopen, maar rond de meeste dorpen vind je ook wel mensen die biologische eitjes aan huis verkopen. Kook de eieren, de bedoeling is dat ze hardgekookt zijn. Zelf breng ik altijd eerst het water aan de kook en doe daarna de eieren erin, maar iedereen doet het op zijn eigen manier. Ik kookte ze ongeveer 11 minuten. Laat ze ensl even afkoelen onder de kraan of in een bakje koud water. Pel de eieren en laat ze verder afkoelen.

Eiersalade met een Amsterdamse twist

Maak ondertussen vast de basis van yoghurt en mayonaise. Voor dit recept heb ik lactosevrije yoghurt gebruikt. Die smaakt eerlijk gezegd wel net iets minder fris dan gewone yoghurt. Je kunt ook voor geitenyoghurt kiezen. Voeg 2 eetlepels mayonaise toe. Als je geen lactose mag, kijk dan goed op de etiketten. Doe er een theelepel grove mosterd bij, een snuf peper en een klein beetje zout en begin dan met het fijnhakken van de bieslook en de Amsterdamse uitjes. De uitjes mogen nog best een beetje grof zijn, dan proef je ze des te beter. Meng alles door elkaar. Hak vervolgens ook de eieren in stukjes. Zorg dat ze afgekoeld zijn als je ze bij de saus doet. Je kunt dit natuurlijk ook andersom doen, eerst de eieren in stukjes in een kom, en dan de andere ingrediënten toevoegen. Meng alles door elkaar en proef dan de eiersalade. Voor wat extra frisheid voeg je een beetje citroensap toe of eventueel nog extra uitjes. Voor wat meer pit gaat er extra peper of mosterd in. Zo creëer je je eigen eiersalade die jij het lekkerst vindt!

Afgedekt in de koelkast bewaar ik hem zelf maximaal een dag of vier, vijf. Als je met meerdere mensen in huis bent, of je hebt een feestje, dan is hij meestal de volgende dag al op ;-).

PS. Het brood op deze foto is gemaakt van speltmeel en glutenvrij meel. Ik maakte het recept een tijdje geleden en had nog een paar sneetjes in de vriezer bewaard. Welke meelsoorten gebruiken jullie voor het bakken van brood?

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!