Sushi maken met verse wasabi

 • 28 mrt 2018
Beoordeel dit recept
(1 Stem)
5 5 0

Ik weet niet of de sushi-trend alweer voorbij is, maar het blijft ontzettend lekker! En best simpel om het zelf te maken, inclusief heerlijke verse wasabi.

Ingrediënten

 • norivellen
 • sushirijst
 • komkommer en/of avocado
 • rauwe zalm en/of gegaarde garnalen
 • sojasaus
 • wasabisaus of verse wasabiwortel
 • ingelegde gember
 • zout
 • sushimatje
 • optioneel: dressing voor sushirijst (suiker, zout en rijstazijn)

Bereidingswijze

Ik moet toegeven dat ik zelf ook niet zo heel vaak sushi maak. Op de een of andere manier lijkt het altijd veel werk. Toch valt dat erg mee en het ontvangen van een verse wasabiwortel (dank Wasabi4You!) was aanleiding om weer eens sushi te rollen! Je begint met het koken van de rijst. Hiervoor heb je speciale sushirijst nodig die je in een toko of in de supermarkt kunt kopen. Het is een rondkorrelige, witte rijst die veel zetmeel bevat en dus goed aan elkaar plakt. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst daarna afkoelen in een kom. Om traditionele sushi te maken moet je nog een dressing door de rest mengen nadat deze gekookt is. Je mengt hiervoor ongeveer 6 eetlepels rijstazijn met 4 theelepels suiker en 2 theelepels zout. Warm het op, maar breng het niet aan de kook. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en meng het dan voorzichtig door de rijst. Voordat je de sushi gaat rollen moet ook de rijst goed afgekoeld zijn tot kamertemperatuur. Wil je een makkelijke en snelle sushi, kook de rijst dan met een klein beetje zout en sprenkel en een kleine hoeveelheid rijstazijn over na het koken. Sushi maken volgens de authentieke Japanse methode duurt wat langer dan waar de meeste mensen tijd voor hebben. Op het internet is genoeg informatie te vinden als je het wel wat uitgebreider wilt aanpakken.

Sushi maken, gezond en gezellig!

Vaak wordt in sushi verse zalm gebruikt. Hiervoor zou ik wel naar een echt goede viszaak gaan. Je kunt ook garnalen of krabsticks (surimisticks, die overigens meestal van witvis zijn gemaakt) gebruiken. Verder is het lekker om komkommer of avocado in de sushi mee te rollen. Deze snijd je in lange repen. Voordat je de sushi gaat rollen is het handig om het rolmatje te omwikkelen met plastic folie. Zo plakt er niets aan je matje en blijft het mooi schoon. De norivellen, die van zeewier zijn gemaakt, kun je eventueel heel kort (enkele seconden) boven een gaspit houden. Zo worden en blijven ze net iets knapperiger. Kijk wel uit dat het niet in de fik vliegt en zet de afzuigkap uit.

Het rollen van de sushi gaat als volgt. Eerst leg je het norivel met de glimmende kant naar beneden op het matje. Zorg dat je een bakje met water klaar hebt staan om je vingers nat te maken. Leg je ingrediënten, alles in repen gesneden, klaar. Maak je vingers nat en pak wat rijst uit de kom. Bedek ongeveer driekwart tot tachtig procent van het vel met een laagje rijst, zorg dat je steeds je vingers natmaakt als je nieuwe rijst pakt. Druk de rijst een beetje plat tot je een laag van ongeveer een centimeter hebt. Je moet een rand van zeker twee tot drie centimeter van het norivel vrijhouden. Leg in het midden dan de vis of garnalen en de komkommer en/of avocado in een lijn. Rol de sushi vervolgens op vanaf de met rijst bedekte kant. De lege rand houd je als laatste over. Rol het matje strak op en plak indien nodig het norivel nog met een klein beetje extra water vast. Maak ongeveer één rolletje per persoon. Met een scherp en iets vochtig mes snijd je de sushirol in stukken van ongeveer 4 centimeter.

Bij de sushi serveer je kleine bakjes met ingelegde gember, sojasaus en wasabipasta. Ik had deze keer de luxe om een verse wasabiwortel te kunnen raspen, super lekker! Een leuk cadeautje voor mensen die vaker zelf sushi maken. Je kunt ze online bestellen, maar ze zijn niet heel goedkoop. In de toko en de supermarkt vind je wasabipasta in tubes. Ook deze hebben de lekkere pittige smaak van wasabi, maar meestal zijn ze wel van andere ingrediënten gemaakt zoals mosterdzaad en mierikswortel. Dip je sushi in de sausjes en geniet van je gezonde maaltijd!

wasabiwortel

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!