Gegrilde oesters

  • 13 dec 2017
Beoordeel dit recept
(0 stemmen)

Oesters eet je niet elke dag, maar als voorafje bij een speciaal dineetje is het natuurlijk wel erg lekker! Heel kort gegrild vind ik ze op zijn best.

Ingrediënten

  • 6 tot 12 oesters (2 of 3 oesters per persoon)
  • ongezouten roomboter
  • 1 klein sjalotje
  • 2 kleine teentjes knoflook
  • verse peterselie
  • stokbrood (al dan niet glutenvrij)

Bereidingswijze

Voordat je met de oesters aan de slag gaat, maak je eerst de boter klaar en zet je de oven op een hoge grilstand. Neem drie of vier flinke eetlepels boter en doe die in een kommetje. Snipper een sjalotje heel fijn, net als de teentjes knoflook. Houd de hoeveelheid daarvan beperkt. Prak de knoflook en sjalot door de boter. Als de boter te hard is kun je hem even op de verwarming zetten of heel kort in de oven. Controleer de oesters of ze goed gesloten en onbeschadigd zijn. Spoel ze nog even schoon onder de kraan. Voor het openen van de oesters heb je een oestermesje nodig en een theedoek of handdoek. Als je nog nooit oesters hebt opengemaakt, kijk dan eerst even een instructiefilmpje op het internet. Leg ondertussen je stokbrood kort in de oven zodat deze lekker warm en knapperig wordt. Wel op tijd er weer uit halen!

Zeeuwse oesters voor een bijzondere start van je dineetje

Neem een bakplaat en doe hier grof zeezout op of een verfrommelde laag aluminiumfolie. Als je de oesters hebt geopend leg je de oesterschelpen hierop zodat ze niet omvallen. Op elke oester doe je met een klein lepeltje wat van het botermengsel. Zodra de oven gloeiendheet is schuif je de bakplaat in het midden van de oven. Gril ze niet te lang, een minuut of twee à drie. Zodra de boter iets begint te bruinen haal je de oesters uit de oven. Doe er wat fijngesneden peterselie op en daarna direct serveren. Zelf vind ik het bij deze bereidingswijze niet echt nodig, maar je kunt er eventueel nog een paar druppels vers citroensap overheen sprenkelen.

Foto van de oesters voordat ze de oven in gaan:

gegrilde oesters 2

PS. Ik ontving twaalf van deze heerlijke Zeeuwse platte oesters in de Foodybox. Ze zijn van Prins & Dingemanse en kosten ongeveer een euro per stuk.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!