Courgettesoep met mosterd

 • 07 sept 2018
Beoordeel dit recept
(4 stemmen)
3 5 0

Een flinke pan courgettesoep is altijd lekker. Met grove mosterd en fijngesneden bosuitjes geef je de soep extra pit.

Ingrediënten

 • 1 kg courgette (2 courgettes)
 • 1 aardappel (iets kruimig)
 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • bosuitjes
 • 1,25 liter kippenbouillon (vegetarisch: groentenbouillon)
 • 1 klont boter (vegetarisch: olijfolie)
 • 1 laurierblaadje
 • 1 theelepel tijm
 • 3 volle theelepels grove mosterd
 • peper en zout

Bereidingswijze

Aan het eind van de zomer komen er altijd wat mega courgettes uit de moestuin. Hier kun je het beste soep van maken. Als je geen moestuin hebt dan koop je gewoon twee courgettes, die zijn nu ook niet duur. Combineren met patissons is ook mogelijkheid, maar die zijn in Nederland niet overal verkrijgbaar (maar wel makkelijk te telen in de tuin!). In deze soep gebruik ik graag een grove, pittige mosterd zoals Groninger mosterd. 

Gebruik een grote pan want dit wordt een flinke hoeveelheid soep. Begin met het schillen van de aardappel, snijd deze in dikke plakken en vervolgens in blokjes. Als je de courgettes niet schilt, zorg dan dat ze goed schoon zijn. De grote, uit zijn krachten gegroeide courgettes uit de moestuin snijd je doormidden. Verwijder vervolgens met een lepel de zaden, want die zijn niet lekker in de soep. Snijd de courgettes in grove blokjes. Snijd vervolgens de uien in ringen (blokjes mag ook). Zet de pan op middelhoog vuur en laat de boter smelten. Ik gebruikte roomboter, maar als je liever olijfolie of een andere boter gebruikt mag dat natuurlijk ook. Fruit de uien 2 minuutjes, vuur niet te hoog zetten, en voeg dan de aardappel- en courgetteblokjes toe. Ook de twee tenen knoflook kunnen erbij, net als een snuf zout en peper. Een aantal keer omscheppen en gedurende enkele minuten smoren.

Fluweelzacht met pit

Voeg nu de (hete) bouillon toe. Heb je zelfgemaakte bouillon van botten dan is dat extra lekker. Zo niet, gebruik dan gewoon bouillonblokjes. Doe er een laurierblaadje bij en een theelepel gedroogde tijm. Laat de soep een kwartier koken en test dan of de courgette en aardappel zacht is. Zo niet, laat het dan nog vijf minuten langer koken. Snijd ondertussen per persoon een bosuitje in fijne, schuine plakjes en zet de soepkommen vast klaar. 

Pak ten slotte de staafmixer, voeg de mosterd toe en mix de ingrediënten tot een gladde, fluweelzachte soep. Proef de soep. Moet er nog wat zout bij, een beetje peper, wat extra mosterd? Als de soep op smaak is serveer je hem in de soepkommen en strooi je de bosuitjes eroverheen. Lekker met maiswafels of geroosterd brood. Is het een voorgerecht, serveer dan een kleinere hoeveelheid dan wanneer je de soep als lunch eet. 

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!