Kefir maken

  • 18 dec 2013
Beoordeel dit item
(1 Stem)
4 5 0

Met melk en kefirkorrels maak je zelf heel eenvoudig kefirdrank of kefiryoghurt. Veel mensen hebben er baat bij voor hun darmen en gezondheid.

Er zijn twee soorten kefirkorrels: melkkefir en waterkefir. Om een drank te maken die op karnemelk lijkt, heb je melkkefir nodig. Laat je de korrels langer hun werk doen dan wordt het drankje dikker en lijkt het meer op yoghurt. Deze werking is een gevolg van de gisten en melkzuurbacteriën in de kefir. De smaak is zurig en een beetje scherp. Oorspronkelijk komt kefir uit de Kaukasus, maar het heeft zich inmiddels over de hele wereld verspreid. Nu is het zelfs te koop in de Lidl!

Er zijn diverse onderzoeken waaruit blijkt dat kefir een bijdrage levert aan de gezondheid. Het drankje is een goede bron van calcium, proteïne en potassium. Tevens bevat het net als yoghurt bacteriën die goed zijn voor je darmflora. Het is natuurlijk geen toverdrankje, maar beschouw het als een goede aanvulling op je dagelijkse voeding. Bij een lactose-intolerantie is kefir niet altijd geschikt. De melksuikers worden voor een groot deel omgezet in melkzuur, maar niet volledig. Je zou dus moeten uitproberen hoe jij erop reageert.

kefir maken2

Hoe maak je kefir?

Om te beginnen heb je kefirkorrels nodig. Misschien kun je ze van iemand in je omgeving overnemen (de kefir blijft namelijk groeien, dus mensen gooien toch af en toe iets weg). De korrels zijn ook verkrijgbaar via het internet; je vindt ze al voor 5 euro op Marktplaats. Dan heb je natuurlijk melk nodig, gewone melk of geitenmelk werkt het beste. Verder gebruik je twee afsluitbare bakjes of glazen potten en een plastic zeefje. De kefir mag niet in aanraking komen met metaal, gebruik dus geen metalen zeef. In Nederland verkoopt Marskramer plastic zeefjes (dit scheelt je zoeken ;-)). Doe de korrels in het plastic bakje of in de glazen pot en doe er een glas melk bij. Dan sluit je het bakje af en zet je het in een keukenkastje op kamertemperatuur. Laat het 24-48 uur staan, afhankelijk van de dikte die je wilt hebben. Je kunt het mengsel tussentijds een keer licht omschudden zodat het zich goed mengt. Als het klaar is giet je de kefir door je zeef (in een glas of kom). De korrels blijven dus achter en die gebruik je opnieuw voor een nieuwe 'productieronde'. Ongeveer een keer per week spoel je de korrels af met koud water.

De kefir kun je zo drinken. Vind je de smaak niet zo lekker, meng het dan met gewone (geiten)yoghurt of gebruik het in je pannenkoekenbeslag.

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!