Thuis oesterzwammen kweken

  • 18 feb 2016
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Wat een geweldig idee, oesterzwammen kweken op koffiedrab. Totale recycling en ook nog eens heel leuk om te zien hoe het groeit!

Koffiedrab

Koffiedrab... elke dag verdwijnt het na mijn dagelijkse kopje koffie in de het compostvat. Maar de makers van Koffiedrab.nl doen er iets veel leukers mee. De gebruikte koffie wordt o.a. opgehaald bij IKEA in Barendrecht. Je kunt wel nagaan wat een lading koffiedrab er in een gemiddelde IKEA-vestiging overblijft met al die (bijna) gratis kopjes koffie. Door koffiedrab.nl worden er rechthoekige pakjes van gemaakt. Daar worden vervolgens de sporen, het 'broed', van oesterzwammen aan toegevoegd. Evelyne Hoogeboom en Ronald Lapaer uit Ridderkerk hebben samen dit idee uitgewerkt. Evelyne ontwierp ook de verpakking van gerecycled karton. Inmiddels wonnen zij al de duurzaamheidsprijs in hun gemeente en verscheen hun product regelmatig in de media. Geen wonder, want het is ook een super goed idee.

Hoe werkt het? Via de website kun je een thuiskweekset bestellen (www.koffiedrab.nl). Per pak (thuiskweekset) betaal je € 12,95. Ik kreeg twee verpakkingen toegestuurd om te testen. De ene gaf ik aan mijn broer, dat leek me leuk voor zijn kleine kinderen, en de andere hield ik zelf. Er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing bij de verpakking. Je haalt een geperforeerde rechthoek uit het karton en snijd het plastic open. Vervolgens moet je het open gedeelte elke dag twee keer nat maken met een waterspuit. Ik heb het pak na twee dagen plat op een rechthoekig bord gelegd omdat de kartonnen verpakking vies en nat werd aan de onderkant. Dat is dan ook meteen een klein minpuntje. Tegelijkertijd is er veel te zeggen voor het gebruik van gerecycled karton, dat is immers veel beter voor het milieu dan plastic.

Zelf zwammen kweken!

Na een week begonnen de eerste kleine oesterzwammetjes al te verschijnen. Ongeveer nog een week later heb ik ze in een maaltijd verwerkt. Het is heel leuk om te zien hoe de oesterzwammen groeien. Mijn eerste oogst leverde ruim 50 gram zwammen op. Niet enorm veel, maar als het goed is volgt er nog een tweede oogst. Iedere set levert volgens de website twee oogsten en is daarna volledig te recyclen. Het laatste vind ik zeker niet onbelangrijk,de afvalberg is immers al zo groot. Heb je binnenkort een verjaardag en zijn het van die mensen 'die alles al hebben'? Dan is dit echt een heel leuk en origineel cadeautje. Vooral voor mensen met kleine kinderen is het leerzaam om te zien hoe paddenstoelen kunnen groeien op een simpel pakje koffiedrab.

Wil je een kweekset cadeau geven of zelf zien hoe oesterzwammen groeien? Koffiedrab.nl heeft nu een mooie actie. Met de kortingscode 'degezondekok' krijg je 20% korting op je bestelling. Goed idee toch?

NU 20% KORTING OP JE BESTELLING MET CODE 'degezondekok'!! GELDIG TOT EN MET 31-3-2016.

Koffiedrab 2

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!