Gekookte komkommer

 • 27 apr 2014
Beoordeel dit recept
(11 stemmen)
3.91 5 0

Gekookte komkommer, kan dat ook? Ja zeker! Het smaakt uitstekend met deze romige peterseliesaus en aardappels.

Ingrediënten

 • 1,5 komkommer
 • kleine ui
 • teentje knoflook
 • 1 ei
 • citroen
 • bosje peterselie
 • glutenvrij bloem
 • bouillonpoeder (biologisch en glutenvrij)
 • lactosevrije melk
 • olijfolie
 • peper en zout

Bereidingswijze

Lang geleden at ik bij mijn tante in Duitsland voor het eerst gekookte komkommer. En het was lekker! Daarom ging ik op zoek naar een recept om het zelf ook eens te maken. Nu de komkommers weer goedkoper worden is dit een mooi budgetrecept. En het helpt om meer groenten te eten!

Was de komkommers goed schoon. Ik heb ze niet geschild, omdat juist in de schil de meeste vitamines zitten. Halveer de komkommers en snijd ze dan in plakken van ongeveer een centimeter dik. Doe een laagje water (ongeveer twee centimeter) in een pan en voeg een kleine theelepel bouillonpoeder toe. Zet de pan op het vuur en kook hierin de komkommers gedurende ongeveer tien minuten.

Gekookte komkommer, lekker!

Snipper ondertussen een kleine ui en een teentje knoflook fijn. In een koekenpan bak je deze glazig in wat olijfolie. Ondertussen kun je ook vast de peterselie fijnhakken. Er mag flink wat peterselie in de saus, neem ongeveer een half bosje. Als de komkommers zacht beginnen te worden haal je ze van het vuur (niet afgieten!). Voeg dan een klein beetje citroensap toe.

In de koekenpan met de uitjes ga je nu verder met het maken van de saus. Strooi een kleine eetlepel (glutenvrij) bloem over de uien en roer het door elkaar. Dit doe je op een heel zacht vuurtje. De bloem moet garen, maar uiteraard niet verbranden. Giet na een à twee minuten een scheutje van het vocht van de komkommers bij de uien. Goed blijven roeren, want dit moet een glad sausje worden. Voeg nog een scheutje vocht toe en roer tot het opgelost is. Giet er dan een scheutje (lactosevrije) melk bij (en blijf roeren). Voeg nog wat melk toe totdat de saus mooi gebonden is. Door de warmte van het vuur zal de saus nog wat indikken. Haal de pan nu van het vuur.

Neem een ei en splits het eiwit en de dooier in twee schaaltjes. Je kunt het eiwit in de koelkast bewaren en de volgende dag door je pannenkoekenbeslag roeren. De dooier klop je een beetje los en roer je vervolgens door je saus. Breng de saus op smaak met witte peper en zout en meng de peterselie erdoor. De komkommers giet je af (als er nog vocht over is) en warm je eventueel nog even op. Nu kun je de saus en de komkommers door elkaar mengen. Je moet het niet meer laten koken want dan kan het ei gaan stollen. Je eet gekookte komkommer het beste met lekkere aardappels en een stukje vlees of vis.

Met dank aan www.justapinch.com.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!