Zelf ketchup maken

  • 10 feb 2016
Beoordeel dit recept
(4 stemmen)
3 5 0

Het voordeel van zelf ketchup maken is dat je exact weet wat er in de saus zit. Geen verborgen e-nummers of andere rommel. En het is zo klaar!

Ingrediënten

  • 2 roma tomaten
  • 5 zongedroogde tomaten (op olie of droog)
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 theelepel uienpoeder
  • snufje zout
  • evt. een beetje water

Bereidingswijze

Ketchup is nou typisch iets wat ik moeilijk kan laten staan in de winkel. Toch weet ik dat er veel suikerklontjes in zitten die minder goed voor me zijn. Ik had al vaker recepten voorbij zien komen om zelf een soort ketchup te maken. Vandaag heb ik eens gekeken wat ik aan ingrediënten in huis had en daar heb ik dit recept van gebrouwen!

Pak een hoge mengbeker en een staafmixer. Was de tomaten, snijd ze in grove stukken en doe ze in de mengbeker. Haal met een vork vijf gedroogde tomaten uit het potje met olie en snijd die ook in grove stukken. Als je droge tomaten hebt, uit een zakje, week ze dan een half uurtje in een bakje met water. Doe ze samen met een teentje knoflook bij de tomaten. Voeg nu een eetlepel agavesiroop en een eetlepel appelazijn toe, een theelepeltje uienpoeder en een kleine snuf zout.

Ketchup zonder rommel!

Zet de staafmixer in de mengbeker en maal de tomaten fijn tot het een gladde puree is. Eventueel kun je een klein beetje water toevoegen als je het te dik vindt. Door de tomaten zal er echter al wat vocht vrijkomen. Er zijn recepten waarin ze nog (natuurlijk) verdikkingsmiddel toevoegen, zoals guargom, xanthaangom of agar agar. Het is niet per se nodig, je kunt de ketchup ook gewoon even doorroeren als het wat waterig wordt. Het is natuurlijk iets anders van smaak dat de ketchup die we gewend zijn, maar ik vind het goed geslaagd! Ik at dit sausje samen met de linzenchips van Lima Bio Food, die ik als proefpakketje kreeg toegestuurd. Yum!

PS. Bewaar de ketchup in een gesloten potje in de koelkast. Ik weet niet precies hoe lang het houdbaar is, maar in ieder geval één week.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!