Pittige salade met mosterddressing

  • 21 mei 2016
Beoordeel dit recept
(0 stemmen)

Lekker, combineer pittige jonge bladgroenten met radijsjes en komkommer en maak er een dressing bij van mosterd, olijfolie en citroen.

Ingrediënten

  • 2 handen vol gemengde pittige sla
  • 10 radijsjes (en evt. rettich)
  • 1 komkommer (je gebruikt de helft)
  • 1 citroen
  • 1 flinke eetlepel dijonmosterd
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • verse bieslook (10-15 sprietjes)
  • peper en zout

Bereidingswijze

In veel supermarkten kun je pittige slamix kopen, maar je kunt het ook zelf kweken in een balkonbak. De Bolster verkoopt bijvoorbeeld een zadenmix van Aziatische groenten die je als jong blad oogst. Bladmosterd, rucola en dergelijke zijn ook pittige soorten. Snij de blaadjes af als ze ongeveer tien centimeter groot zijn. Voor deze salade neem je twee handen vol. Spoel het goed schoon in een vergiet onder de kraan. Maak een dressing van het sap van een citroen, een flinke eetlepel dijonmosterd en twee eetlepels goede olijfolie (of een andere olie die je lekker vindt). Voeg een snuf zout en peper toe aan de dressing en roer het goed door elkaar.

Kies voor pittig!

Het is leuk als je twee soorten radijsjes hebt, maar in de supermarkt verkopen ze meestal maar één soort. In de moestuin heb ik witte en rode radijzen, de witte (ras 'ijskegel') zijn wat pittiger. Als je supermarkt of groenteboer het verkoopt kun je ook rettich toevoegen voor extra pit. De radijsjes snijd je in dunne plakjes. Laat de slablaadjes uitlekken en leg ze dan op een grote schaal of in een slakom. Schil dan de komkommer (of heel goed wassen) en maak met een dunschiller dunne linten van de buitenkant van de komkommer. Het deel van de komkommer dat je overhoudt kun je bijvoorbeeld gebruiken in een smoothie of een groentensapje. Leg de linten bovenop de salade. Strooi de gesneden radijsjes erbovenop. Giet de dressing over de salade en knip er als laatste wat bieslook overheen. Super lekker bij de barbecue, bij de lunch of de picknick!

pittige salade 2

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!