Spread met komkommer en basilicum

  • 24 juni 2016
Beoordeel dit recept
(4 stemmen)
4.25 5 0

Altijd hetzelfde op je boterham is saai. Dit is een lekker frisse spread met verse ingrediënten, die ook nog eens gluten- en lactosevrij is.

Ingrediënten

  • bakje verse roomkaas van MinusL of Arla
  • halve komkommer
  • halve citroen
  • 15 basilicumblaadjes
  • witte peper

Bereidingswijze

Was de (halve) komkommer goed schoon onder de kraan en rasp hem dan op een grove stand. Het beste kun je de geraspte komkommer in een zeef doen en even laten uitlekken. Knijp het nog een beetje uit met schone handen, zodat de komkommer niet zoveel vocht meer bevat. Als basis voor deze spread heb ik de roomkaas van MinusL gebruikt. Er zijn ook andere soorten lactosevrije roomkaas op de markt, maar ik woon in een dorp en dit is de enige die hier te krijgen is :-). Zonder toevoegingen vind ik het niet superlekker, vandaar dat ik er soms een frisse spread van maak. Het kan bijvoorbeeld ook met radijsjes (hier het recept).

Fris en vers op je brood

Neem een enigszins grote kom en doe hier de inhoud van het bakje roomkaas in, de uitgelekte komkommer, het sap van een kwart à een halve citroen en een snuf witte peper. Meng het door elkaar. Rol de basilicumblaadjes op en snijd ze mooi fijn. Voeg als laatste de basilicumblaadjes toe aan je spread en meng alles nog eens door elkaar. Bewaar het in zo'n handige weckpot van IKEA, Dille & Kamille of de kringloopwinkel en zet die in de koelkast. De spread blijft dan zeker een dag of vier vers. Hij is lekker op een rijstwafel, maar ook op een goede boterham natuurlijk. Eet ze!

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!