Salade met zalm en geitenkaas

  • 13 sept 2017
Beoordeel dit recept
(4 stemmen)
4 5 0

Salades zijn altijd goed. Als lichte maaltijd, of als bijgerecht bij lekkere aardappeltjes, bij de barbeque of een picknick. En bomvol gezonde stoffen.

Ingrediënten

  • 1/4 ijsbergsla
  • 1/2 komkommer
  • 50 gram gerookte zalm
  • 50 gram geitenkaas (bolletjes of in stukjes)
  • 1/2 (of hele) avocado
  • 1 citroen
  • klein bosje bieslook
  • goede olijfolie
  • peper

Bereidingswijze

Salades zijn gezond omdat je in één keer een lading vezels, vitaminen en gezonde vetten op je bord hebt. Die gezonde vetten haal je uit avocado's, vette vis of noten. De vezels in dit geval uit ijsbergsla en komkommer (met schil). Het is heerlijk om hier bijvoorbeeld jonge aardappeltjes bij te eten. Wil je een maaltijd die niet al te veel calorieën bevat, combineer de salade dan met een geroosterde boterham. Wat betreft de verhoudingen mag je flexibel zijn. Neem zoveel zalm en geitenkaas als je zelf lekker vindt en neem gerust een hele avocado.

In de supermarkt kwam ik deze schattige geitenkaasbolletjes tegen. Ze staan leuk op een salade en zijn ook handig op een pizza of flammkuchen. Maar je kunt natuurlijk net zo goed een stukje jonge geitenkaas kopen en dat verkruimelen.

Vol gezonde vetten

Om de salade te maken heb je weinig tijd nodig. Pak een mooie schaal. Snijd de ijsbergsla (of een andere slasoort als je dat lekker vindt) en leg die onderin de schaal. Was dan de komkommer, snijd die in mooie dunne plakjes of slierten en leg die op de sla. Daarna halveer je de avocado en verwijder je de schil. Snijd de avocado in blokjes. Een andere handige manier, is met een niet te grote lepel stukje uit de halve avocado scheppen. Maak vervolgens een snelle, simpele dressing van 3 delen olijfolie en 1 deel citroensap met een klein snufje peper en zout en sprenkel twee of drie eetepels over de sla. Ik doe dat voordat ik de zalm erop doe, omdat die anders gaat verkleuren door het citroensap. Dan leg je daarna dus de stukjes zalm op de salade. Draai ze een beetje in elkaar zodat het er net wat mooier uitziet ;-). Verspreid ook de geitenkaas erover. Hak ten slotte de bieslook in stukjes en strooi die over de salade. Garneer met een paar partjes citroen. Tijdens de maaltijd kun je eventueel nog wat extra dressing nemen en/of de partjes citroen uitknijpen.

Eet smakelijk!

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!