Zelf glutenvrije kipnuggets maken

  • 24 aug 2017
Beoordeel dit recept
(1 Stem)
4 5 0

Waarom zou je naar het restaurant met de gele M gaan als je kipnuggets zo makkelijk zelf kunt maken? En zonder moeite maak je ze glutenvrij als dat nodig is.

Ingrediënten

  • 3 à 4 ons kipfilet of kippendijen (bij voorkeur scharrelkip)
  • 2 eieren
  • glutenvrij meel (bijv. universeel bakmix van Free From)
  • een zak (glutenvrije) tortillachips
  • een liter zonnebloemolie
  • 1 à 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 à 2 theelepels uienpoeder
  • peper en zout

Bereidingswijze

Om deze kipnuggets te maken heb je tortillachips nodig. Die worden gemaakt van mais. Als je een glutenvrij dieet volgt, check dan even op de verpakking of er echt geen gluten in zitten. Op de zak tortillachips van AH staat bijvoorbeeld expliciet vermeld dat het glutenvrij is. De tortillachips gebruiken we als paneer. Je hebt er ongeveer vier volle handen van nodig die je fijnmaalt. Dat kan in een keukenmachine als je die hebt, en anders kun je ze bijvoorbeeld fijnstampen in een theedoek. Je hoeft ze niet tot poeder te vermalen, een beetje structuur mogen de kipnuggets wel hebben.

Snijd de kip in repen van ongeveer twee centimeter. Eventueel snijd je die nog een keer doormidden, als de repen te lang zijn. Ik gebruikte kippendijen en die zijn van zichzelf al niet zo groot. Doe wat zout op de kip en meng het met je handen door elkaar (eerst je handen wassen, en daarna weer je handen wassen!). Pak dan drie diepe borden. In het eerste bord doe je ongeveer een theeglas vol met bloem (of glutenvrij meel). Breng de bloem op smaak met paprikapoeder, uienpoeder en peper. In het tweede bord doe je twee eieren, die je door elkaar mengt met een vork of een kleine garde. In het derde bord gaan de gemalen tortillachips.

Maak je kids (en jezelf) blij met kipnuggets!

Doe nu de olie in een pan waarin je kunt frituren. Misschien hoef je niet de hele fles zonnebloemolie te gebruiken, dat hangt af van de grootte van je pan. Je hebt een laag van ongeveer vijf centimeter olie nodig. Zet de pan op het vuur en laat de olie heet worden (tot ongeveer 180-190 graden Celsius). Pak nu een eerste stukje kip en haal dat door de bloem. Zorg dat het stukje helemaal met een dun laagje bloem bedekt is. Het teveel aan bloem kun je eraf schudden. Haal het daarna door het eiermengsel en als laatste door de paneer. Doe dat met vijf of zes stukjes en leg die vervolgens in de olie. Met een tang kun je ze na enkele minuten omdraaien. Bak de nuggets net zo lang tot ze mooi goudbruin zijn (niet donkerbruin!). Laat ze uitlekken in een schaal met keukenpapier en bak de rest van de kipstukjes.

Je kunt deze kipnuggets bij de maaltijd eten, maar ook als snack natuurlijk. Ze zijn altijd lekker met ketchup of currysaus, maar het is ook een goed idee om er guacamole bij te maken (hier is een recept als je wilt weten hoe je dat maakt). Geniet van je zelfgemaakte kipnuggets. Laat je even weten in de comments wat je ervan vindt?

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!