Komkommers in pittig zuur

  • 22 mei 2018
Beoordeel dit recept
(5 stemmen)
5 5 0

Zo'n potje komkommers in het zuur komt altijd van pas. Bij de BBQ, een bord nasi of om een saai bord met aardappels en groenten een extra kick te geven.

Ingrediënten

  • 1,5 komkommer
  • sushigember
  • rode peper
  • witte azijn of rijstazijn
  • zout
  • suiker

Bereidingswijze

Was de komkommers goed schoon. Snijd ze vervolgens doormidden en schraap de zaden eruit met een lepel. Snijd de komkommers vervolgens in stukken, zodat je halve partjes hebt. Het is lekkerder en gezonder als je de schil niet verwijdert, maar mocht je dat wel willen dan kun je ze natuurlijk even schillen met een dunschiller. Doe alle komkommerstukjes in een slakom met flinke theelepel zout. Laat het een half uur laten staan. Giet het dan af in een vergiet en pers de komkommer nog even extra uit met een pollepel of met schone handen.

Voor het maken van de 'pickles' heb je twee jampotjes of kleine weckpotten nodig. Ze moeten goed schoon zijn, bij voorkeur kook je ze schoon in een pan kokend water. En anders gewoon even goed afwassen met heet water en een klein beetje eco-wasmiddel. Doe in beide potjes kleine eetlepel of volle theelepel sushigember, 3 ringetjes rode peper, een theelepeltje suiker en een snufje zout. Verdeel dan de stukjes komkommer over de twee potjes. Probeer de sushi een klein beetje te verdelen over de komkommer. Vervolgens aanvullen met azijn. Deksels erop en even schudden. Houd je niet van de smaak van zure augurken, want zo smaakt het ongeveer na een week, gebruik dan iets meer suiker.

Pittige komkommerpickles!

Laat de potjes nu minstens 24 uur staan in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken. Normaal gesproken wacht je enkele dagen voordat je het gebruikt. Als je de potjes goed hebt gesteriliseerd en afgesloten in de koelkast bewaart, kun je de pickles een week of 2 à 3 bewaren. Het is erg lekker bij nasi of andere Indische gerechten, maar ook bij de BBQ, op een sandwich of broodje hamburger, en zelfs bij aardappels met groenten. 

Pickles kun je met allerlei soorten groenten maken, mits het geen zachte groenten zijn. Denk bijvoorbeeld aan bloemkool, wortel of boontjes. Je kunt die kort blancheren voordat je ze verwerkt. Veel plezier van je pitttige pickles!

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!