Chutney van abrikozen

 • 03 aug 2018
Beoordeel dit recept
(0 stemmen)

Van een doosje abrikozen maak je twee potjes heerlijke chutney! Hartig, kruidig, zoet, zuur en een beetje pittig.

Ingrediënten

 • 500 gram abrikozen
 • 1 rode ui
 • 1-2 cm verse gember
 • 3 eetlepels azijn (bijv. witte wijnazijn, appelazijn)
 • 2 eetlepels bruine suiker of rietsuiker
 • 1 kleine gedroogde chilipeper
 • 1 theelepel garam masala
 • 1 theelepel komijn
 • snufje zout
 • 100 ml. water 

Bereidingswijze

Bij de Albert Heijn hadden ze laatst twee bakken fruit voor de prijs van één. In je eentje krijg je dat natuurlijk nooit op voordat het bederft, dus besloot ik er een chutney mee te maken. Twee kleine jampotjes, waarvan de eerste al op is. Het is super lekker op een broodje vegaburger, op een rijstwafel met geitenkaas of bij een stukje gegrilde kip! En niet moeilijk om te maken.

Begin met het schoonspoelen van de abrikozen. Daarna gebruik je een klein groente- of fruit mesje om de abrikozen te halveren en de pit eruit te halen. Snijd de abrikozen in kleine blokjes. Snipper een rode ui (geen hele grote) fijn en hak een stukje gember van 1 à 2 centimeter fijn. Met de chilipeper moet je voorzichtig zijn. Als je er te veel in doet wordt de chutney veel te pittig. Met één klein gedroogd pepertje vond ik de smaak precies goed, maar je kunt voor de zekerheid met een halve beginnen of een klein snufje chilipoeder. Om de chutney te koken neem je het beste een pan met een dikke bodem. Zelf heb ik mijn stoofpan hiervoor gebruikt.

Een soort hartige, pittige jam!

Zet de pan op middelhoog vuur en doe dan alle ingrediënten in de pan. Enkele minuten zachtjes bakken, af en toe doorroeren, en daarna het vuur wat lager zetten. Ik heb het deksel van de pan gelaten zodat de chutney goed kan indikken. Om een lekkere, sticky chutney te krijgen kun je het zeker wel 3 kwartier zachtjes laten pruttelen. Gewoon even proeven wat je ervan vindt, je kunt het altijd iets eerder uitzetten of langer door laten koken. Roer wel af en toe in de pan.

Neem twee kleine, schone jampotjes. Of één grotere, dat kan natuurlijk ook. Giet of schep de chutney er voorzichtig in. Als je een trechtertje hebt dan gebruik je die natuurlijk voor dit klusje. Dekseltjes erop en net als met jam even op z'n kop zetten. Bewaar de chutney in de koelkast en gebruik steeds een schoon lepeltje als je er iets van neemt. Zo bederft het niet snel en kun je het zeker twee weken in de koelkast bewaren. Chutney kun je ook met andere fruitsoorten maken, zoals mango, maar ik moet zeggen dat ik deze variant met abrikozen wel een succes vond!

PS. Wist je dat het ook heel lekker is om een soort jam van rode uien te maken? Zo'n rode uien relish is heerlijk op brood of bij een stuk gegrild vlees of vis.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!