Glutenvrije pasta maken

  • 13 juni 2014
Beoordeel dit recept
(33 stemmen)
2.91 5 0

Zelf glutenvrije pasta maken is niet eens zo moeilijk. Om te voorkomen dat het brokkelig wordt, heb je vooral xanthaangom en eieren nodig.

Ingrediënten

  • 300 gram glutenvrij meel
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel xanthaangom
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout

Bereidingswijze

Voor deze glutenvrije pasta heb ik glutenvrij meel van Schär gebruikt. Dat bestaat grotendeels uit maismeel. Het is in mijn plaatselijke supermarkt te koop en dat is wel zo handig. Maar je kunt zeker een andere glutenvrije soort proberen.

Meng 300 gram glutenvrij meel met een eetlepel xanthaangom (o.a. verkrijgbaar bij Dille & Kamille) en een flinke snuf zout. Doe een voor een de eieren erbij en roer het ondertussen door elkaar. Voeg ten slotte de olijfolie toe. Je kunt het deeg nu met je handen kneden. Doe dat een paar minuten en maak er dan een ronde bal van. Rol die in plastic folie en leg de deegbal dan ongeveer een uurtje in de koelkast.

Zelf pasta maken!

Snijd de deegbal, na het rusten in de koelkast, in vier stukken. Rol er bolletjes van en maak die vervolgens wat platter met een deegroller (of een lege wijnfles). Nu is het op zich handig om een pastamachine te hebben. Zelf kocht ik er ooit een op een rommelmarkt voor tien euro. Kijk dus eens goed rond in tweedehands winkeltjes en wie weet scoor jij er ook een. Met een pastamachine rol je steeds dunnere deeglappen door de stand met de knop aan de zijkant aan te passen. Vervolgens haal je deze deeglap door de snijdende roller waarmee je dunne pastaslierten maakt. Heb je geen pastamachine dan kun je met je deegroller een mooie dunne plak rollen en vervolgens met een mes fijne sliertjes snijden. Leg de pasta op een bord met een beetje bloem. Het is wel een zorgvuldig werkje omdat glutenvrije pasta toch net wat sneller kan breken. Doe het dus rustig en voorzichtig. In een pan met kokend water kook je de pasta in een paar minuten gaar (afhankelijk van de dikte). Nu kun je genieten van het resultaat!

PS De pasta die je op de foto ziet is nog ongekookt.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!