Stoofvlees met glutenvrij bier

 • 13 dec 2014
Beoordeel dit recept
(5 stemmen)
3.4 5 0

Vlaams stoofvlees, hoe lekker is dat? Met glutenvrij tripel bier kun je dit klassieke gerecht ook eten wanneer je geen gluten verdraagt.

Ingrediënten

 • 700 gram riblappen (rundvlees)
 • 2 uien
 • 1 flesje bruin bier glutenvrij
 • 1 flinke eetlepel appelstroop
 • 1 glutenvrije bruine boterham
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 kruidnagel
 • verse tijm
 • mosterd
 • boter
 • peper en zout

Bereidingswijze

In België is dit een klassiek gerecht dat gegeten wordt met frieten. Ik had geen aardappelen in huis en at er een geroosterde boterham bij. Ook lekker en minder vet. Glutenvrij bier is in de meeste supermarkten nog niet verkrijgbaar. Ik kreeg een proefpakket van de Glutenvrije Bierspecialist. Zij hebben een webshop waar je diverse soorten glutenvrij bier kunt bestellen. Voor dit gerecht gebruikte ik 'Brasserie de Brunehaut Tripel Bio', een stevig biologisch triple bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 8,0%. Mag je wel gluten, dan kun je natuurlijk een gewone tripel of een ander donker biertje nemen.

Zorg dat je rundvlees wat op temperatuur is gekomen en snijd het in blokjes van 2-3 cm. Breng het vlees op smaak met peper en zout en bak het dan in (room)boter in een koekenpan. Ik heb het in twee delen gebakken zodat het goed bruin bakt en niet gaat stoven door vrijkomend vocht. Het gaat erom het vlees dicht te schroeien en aan de buitenkant bruin te bakken. Dit duurt niet langer dan 5 of 10 minuten. Snijd de uien. Pak een stoofpan en bak hierin de uien in een klontje boter. Als de uien beginnen te garen doe je het vlees erbij. Schraap de koekenpan goed uit om zoveel mogelijk smaak mee te nemen (gebruik eventueel een beetje warm water).

Een Vlaamse klassieker, zonder gluten!

Maak een pakketje van de laurierblaadjes en tijm en bindt het vast met een stukje keukentouw. Je kunt het ook los in de pan gooien, maar dan moet je iets langer zoeken om het er later weer uit te halen. Prik een kruidnagel in het laurierblad. Doe dat bij de uien en het vlees en voeg dan een flesje bier toe. Voeg ook een flinke eetlepel appelstroop toe, dat mag ook appel-perenstroop zijn. Meng alles goed door elkaar en laat het aan de kook komen. Draai daarna het vuur lager. Neem een bruine (glutenvrije) boterham en smeer die dik in met mosterd. Leg de boterham dan met de mosterd op het vlees en laat alles rustig stoven op een zacht vuurtje. Het deksel hoeft het eerste uur nog niet op de pan om de saus mooi te laten indikken. Roer af en toe in de pan. Als de saus voldoende is ingedikt doe je het deksel op de pan. In totaal mag het stoofvlees zeker 2,5 uur stoven. Eventueel voeg je nog een klein scheutje azijn toe en peper of zout als je dat nodig vindt.

Met dank aan: Dagelijkse Kost en de Glutenvrije Bierspecialist.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!