Stamppot snijbonen en tomaatjes

  • 07 apr 2016
Beoordeel dit recept
(9 stemmen)
3.56 5 0

Een snel en simpel stamppotje. Het is vegetarisch en je krijgt er weer een fijne hoeveelheid groenten mee binnen!

Ingrediënten

  • 6 aardappels (licht kruimig en liefst bio)
  • 400 gram snijbonen
  • 150 gram kleine tomaatjes
  • 1 teentje knoflook
  • een handvol zonnebloempitten
  • haverroom (mag ook soja- of rijstroom zijn)
  • olijfolie
  • oregano
  • peper en zout

Bereidingswijze

Zet een pan water op het vuur en begin met het schillen van de aardappels. Spoel ze daarna even schoon en snijd ze in vier delen. Was dan de snijbonen en snijd ze in kleine reepjes (maximaal een halve centimeter breed). Je kunt ze ook eerst snijden en daarna even afspoelen in een vergiet. Wacht tot het water kookt (je kan eventueel ook water koken in je waterkoker, dat gaat sneller) en kook de snijbonen dan 5 à 8 minuten beetgaar. Schep ze met een schuimspaan uit het water en bewaar ze op een bord of in een kom. Doe dan de aardappels in het hete water en breng het aan de kook. Zodra het water kookt mag je het vuur lager zetten.

Veel groenten en vegetarisch!

Als de aardappels een minuut of tien koken, zet je de oven aan op ongeveer 220 graden. Was de tomaatjes, laat ze even uitdruipen en doe ze in een ovenschaaltje. Besprenkel ze met wat olijfolie en strooi er een klein beetje oregano en zout over. Voeg nog wat versgemalen zwarte peper toe en schud de tomaatjes dan even door elkaar. Zet ze in de hete oven. Snijd een teentje knoflook zeer fijn. Giet de aardappels af zodra ze gaar zijn. Omdat je er een stamppot van maakt, kun je gerust wat kookvocht achterlaten. Stamp de aardappels met een aardappelstamper tot een puree. Voeg ongeveer 75 ml. plantaardige room toe om de stamppot wat romiger te maken. Deze plantaardige room vind je bijvoorbeeld van het merk Alpro of Lima en staat tegenwoordig ook in de gewone supermarkt. Meestal zijn het pakjes van 150 of 200 ml. Meng de knoflook en de snijbonen door de gestampte aardappels en voeg naar smaak een beetje peper en zout toe. Meng ook een handvol zonnebloempitten (zaden) door de aardappels en roer alles door elkaar. Schep de stamppot op twee borden en leg er tenslotte wat van de gegrilde tomaatjes bovenop. Eventueel sprenkel je er nog wat lekkere olijfolie overheen. Zo heb je weer eens wat anders dan een gewone stamppot andijvie en kun je lekker variëren met allerlei soorten groenten! En een beetje minder vlees eten is niet alleen goed voor jou, maar ook voor dier en milieu.

PS. Tien redenen om minder vlees te eten volgens Wakker Dier vind je hier.

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!