Ovenschotel met spruitjes

  • 27 feb 2017
Beoordeel dit recept
(9 stemmen)
3.78 5 0

Spruitjes kun je in de winter niet vaak genoeg eten. Deze kleine vitaminebommetjes zijn meestal aantrekkelijk geprijst en komen niet uit Spanje, Frankrijk of Senegal, maar gewoon uit Nederland. Beter voor de Hollandse boer en voor het milieu!

Ingredi├źnten

  • 1 - 1.25 kg kruimige aardappels
  • 500 gram spruitjes
  • 150 gram spekjes
  • geraspte lactosevrije kaas (of evt. geitenkaas)
  • lactosevrije melk (of evt. geitenmelk)
  • peper en zout (evt. nootmuskaat)

Bereidingswijze

Zet een pan met water op het vuur. Maak de spruitjes schoon en zodra het water kookt doe je ze in de pan. Kook ze ongeveer 8 minuten. Ondertussen schil je de aardappels. Snijd ze doormidden of in kwarten. Haal de spruitjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar ze apart. Kook dan in hetzelfde water de aardappels. Tegen de tijd dat de aardappels bijna gaar zijn, verwarm je de oven voor op 220 graden en bak je de spekjes in een koekenpan. Bak de spekjes niet al te lang, want ze gaan ook nog mee in de oven.

Wie lust er geen spruitjes?

Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af. Voeg een flinke scheut (lactosevrije) melk toe. Als je het goed verdraagt en lekker vindt, kun je ook geitenmelk gebruiken. Stamp met een stamper tot je een lekker smeuiige puree hebt. Voeg een snufje zout en peper toe en eventueel wat nootmuskaat als je dat lekker vindt. Neem dan een ovenschotel en doe de aardappelpuree onderin. Verdeel de helft van de spekjes over de aardappelpuree en strooi daarna de spruitjes in de ovenschaal. Strooi daar de rest van de spekjes over en wat peper en zout. Rasp ten slotte de kaas over de ovenschotel. Tien tot vijftien minuten in een hete oven en klaar is je winterse ovengerecht! Let wel op dat de kaas en spruitjes niet verbranden.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!