Yoghurt met fruit en zaden

  • 06 mrt 2017
Beoordeel dit recept
(4 stemmen)
3.5 5 0

Zaden zitten bomvol gezonde stoffen, zoals magnesium, zink, selenium en gezonde vetten. Ze zijn ook lekker voedzaam, dus perfect in een ontbijt of lunch met yoghurt en fruit.

Ingrediënten

  • lactosevrije yoghurt (of andere yoghurt als je lactose verdraagt)
  • fruit (zoals blauwe bessen, frambozen, bramen, mango of druiven)
  • verschillende zaden en pitten (zoals pompoenpitten, zonnepitten en hennepzaad)

Bereidingswijze

Als ontbijt of als lunch is dit echt heerlijk. Lekker licht en toch voedzaam, en niet te vergeten binnen vijf minuten klaar. Misschien wel het grootste voordeel van dit gerechtje is dat je in een keer een flinke lading gezonde ingrediënten binnen krijgt. Op de foto zie je geitenyoghurt met blauwe bessen, zonnepitten en pompoenpitten, maar er zijn natuurlijk ook andere combinaties mogelijk. Chiazaad, lijnzaad of hennepzaad bijvoorbeeld. Noten, zaden en pitten bevatten veel calorieën waardoor je niet zo snel weer honger krijgt. Vind je het toch te licht als ontbijt of lunch, voeg dan nog een paar lepels havermout toe.

Vol mineralen en gezonde vetten

In zaden en pitten zitten enorm veel gezonde stoffen. Neem bijvoorbeeld zonnebloempitten. Deze bevatten per 100 gram maar liefst 390 mg magnesium en 4,2 mg zink. De Gezondheidsraad heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassen mannen (19-50 jaar) vastgesteld op 300-350 mg en voor volwassen vrouwen op 250-350 mg. Voor Zink is dat respectievelijk 9 mg en 7 mg per dag. In 100 gram pompoenpitten zit 160 mg magnesium en 6 mg zink. Als je meerdere zaden en vruchten combineert krijg je dus een mooie mix van gezonde vitamines en mineralen binnen. Ze bevatten nog veel meer gezonde stoffen, zoals selenium, calcium en B-vitamines. Op voedingswaardetabel.nl kun je dit heel makkelijk terugvinden. Ze zijn bovendien rijk aan omega 3 vetzuren die je lichaam zelf niet kan aanmaken. Ik zou zeggen: voeg wat vaker zaden en pitten toe aan je yoghurt of strooi ze over een salade. Je lijf zal er blij mee zijn!

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!