Preisoep met mosterd

  • 30 apr 2017
Beoordeel dit recept
(10 stemmen)
3.3 5 0

Er lagen drie preien bijna te vergaan in de keuken en daar maakte ik deze heerlijke, vegan soep van. Met mosterd en knoflook!

Ingrediënten

  • 3 (niet te kleine) preien
  • 2 of 3 tenen knoflook
  • 1 grote aardappel
  • half pakje sojaroom (125 -150 ml.)
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • bosje platte peterselie
  • peper en zout
  • optioneel: maizena, spekjes
  • nodig: staafmixer

Bereidingswijze

Haal oud of vies blad van de prei af. Snijd dat het kontje eraf en een stukje van de bovenkant. Snijd de prei open en spoel het zand eruit. Snijd er dan ringen van (ongeveer een halve centimeter dik). Ik heb die in een vergiet nog even afgespoeld onder de kraan, zodat echt al het zand uit de prei spoelt. Schil een aardappel en snijd hem in blokjes. Pak dan een stoofpan of een andere grote pan (liefst met een wat dikkere bodem) en zet die op een middelhoog vuur. Na een minuut doe je er een scheutje olijfolie in. Even warm laten worden en dan de prei en blokjes aardappel erin doen. Haal de vliesjes van twee teentjes knoflook, snijd de tenen in grove stukken en doe die ook in de pan. Nu een beetje peper en zout erbij, even roeren en met het deksel erop een minuutje of tien laten stoven. Tussendoor wel nog even doorroeren.

Lekker en niet duur!

Kook ongeveer een liter water in de waterkoker. Giet ongeveer 800 ml. kokend water bij de groenten en roer het goed door elkaar. Voeg een groentebouillontablet toe van de natuurwinkel (zonder e-nummers en gluten) en een half bosje grof gesneden peterselie. Breng het weer aan de kook en laat de soep dan een minuut of tien zacht pruttelen. Pak nu je staafmixer en mix de soep. Doe dat niet te lang zodat de soep lekker grof blijft. Voeg ten slotte de sojaroom en twee flinke eetlepels grove mosterd toe. Voor de liefhebber mogen dat ook drie eetlepels zijn. Wanneer je niet lactosevrij hoeft te eten kun je ook andere room of crème fraiche gebruiken. Wanneer je de soep niet dik genoeg vindt, kun je eventueel nog een papje maken met een eetlepel maizena en twee eetlepels vocht van de soep. Voeg dat toe aan de soep. Roer op het laatst nog wat gehakte platte peterselie door de soep en voeg indien gewenst extra peper of zout toe. Rooster er nog een boterham bij en geniet van deze lekkere lunch!

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!