Appels uit de oven

  • 31 okt 2017
Beoordeel dit recept
(10 stemmen)
4.6 5 0

Een prachtig Hollands dessert, met die appels, kastanjes en boerenjongens. En zo heet uit de oven is het zalig in de herfst en de winter.

Ingrediënten

  • 4 appels (bjiv. Elstar)
  • 4 dadels
  • 50 gram tamme kastanjes (gepoft en gepeld)
  • een pot boerenjongens
  • citroensap
  • optioneel: kaneel
  • boter (plantaardig of roomboter)
  • appelboor
  • boterkwastje

Bereidingswijze

Zet de oven op 200 graden en pof de kastanjes in 15 tot 20 minuten. Terwijl de kastanjes poffen maak je de appels klaar. Ik vond het wel lekker om ze met schil te bereiden, dan moet je dus eerst even wassen. Je kunt ze ook schillen. Omdat wij vrijwel altijd Hollandse Elstar appels eten, heb ik die gebruikt in dit gerecht. Alle appelsoorten die niet al te zuur en hard zijn, kun je gebruiken. Met een appelboor verwijder je de klokhuizen. Maak het gat nog iets groter, zodat er lekker veel vulling in kan. Neem een vuurvast schaaltje en doe daar een flinke eetlepel boter in. Zet het kort in de oven, zodat de boter smelt. Haal op tijd de kastanjes uit de oven en laat ze iets afkoelen zodat je ze straks kunt pellen. Zet de oven daarna iets lager, op 180 graden. Plaats de appels in een ovenschaal en sprenkel het sap van een halve citroen over de appels. Smeer met een kwastje boter over de appels en zet de schaal dan in de oven.

Een mooi Hollands dessert

Pel de kastanjes en hak ze fijn. Neem vier dadels en snijd die in stukjes. Meng de kastanjes en de dadels door elkaar. Als de appels zacht beginnen te worden, na een minuut of twintig tot vijfentwintig, doe je de vulling in de appels. Zet de schaal daarna nog een paar minuten terug in de oven. Ondertussen verwarm je ongeveer 6 eetlepels boerenjongens in een klein steelpannetje. Hoe langer je het verwarmt, hoe meer alcohol er verdampt. Het is maar net wat je het lekkerst vindt. Haal de gevulde appels uit de oven en schep de boerenjongens eroverheen. Serveren als het nog heet is!

PS. Houd je van kaneel? Strooi dan wat kaneelpoeder over de appels, of meng het door het kastanjemengsel. Ik liet de kaneel deze keer weg, omdat er al vrij veel smaken in het gerecht zitten.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!