Compote van perziken

  • 30 juni 2017
Beoordeel dit recept
(1 Stem)
4 5 0

Een compote van wilde perziken met steranijs en vanille. Oh zo lekker met yoghurt en ijs of als beleg op je boterham, snel proberen!

Ingrediënten

  • ongeveer 750 gram wilde of gewone perziken
  • sap van een halve citroen
  • 1 of 2 eetlepels water
  • 1 steranijs
  • 1/2 of 1 eetlepel vanille (vers, pasta of extract)
  • 1 eetlepel bruine suiker of rietsuiker (of honing)
  • kleine snuf zout

Bereidingswijze

Sommige soorten fruit kunnen opeens erg snel rijp worden, zeker met warm weer. Zo lag er in mijn keuken ruim een halve kilo wilde perziken (10 stuks) die echt snel opgegeten moesten worden. Dus bedacht ik om er compote van te maken. Compote wordt vaak gemaakt van appels of peren, maar je kunt er ook ander fruit voor gebruiken zoals abrikozen of perziken. Of je maakt een lekkere mix! Zelf houd ik niet van erg zoete dingen en ik verdraag het ook niet goed, vandaar dat je in dit recept maar één eetlepel bruine suiker vindt. Als jij wel van zoet houdt, maak er dan twee eetlepels van. Als alternatief kun je ook honing gebruiken. De hoeveelheid vanille die je gebruikt is ook een beetje afhankelijk van je smaak, sommige mensen zijn er dol op en anderen moeten er niets van hebben. In combinatie met fris roomijs is het meestal wel erg lekker ;-). Het is het lekkerst als je een vanillepeul leegschraapt, maar een extract mag natuurlijk ook.

Spoel de perziken even af onder de kraan en snijd ze dan in grove stukken. De bedoeling van een compote is dat je de stukjes fruit nog goed herkent, net wat anders dan appelmoes of jam dus. Uiteraard kun je in plaats van wilde perziken ook gewone perziken gebruiken. De compote zal dan iets minder rood/roze van kleur zijn dan op de foto.

Perzikencompote met een zachte vanillesmaak

Doe alle ingrediënten in een sauspan of een steelpan. In een braadpan kan ook als je geen geschikte andere pan hebt. Op een middelhoog vuur breng je het fruit aan de kook. Laat het zachtjes pruttelen totdat het vocht begint te verdampen. Langer dan vijftien minuten zou ik niet doen, omdat de perziken dan tot moes koken. Proef of je de smaak zo lekker vindt, je kunt altijd meer citroensap of meer suiker toevoegen als je dat nodig vindt. Laat de compote even afkoelen. Neem dan twee schone jampotjes (liefst uitgekookt zodat ze steriel zijn) en doe de compote erin. De steranijs mag je verwijderen. Bewaar het afgesloten in de koelkast en je kunt de compote zeker een dag of tien bewaren. Toch een stuk beter dan het fruit enkele dagen later beschimmeld weg moeten gooien ;-).

Er zijn allerlei lekkere variaties mogelijk op dit recept. Wat dacht je bijvoorbeeld van het toevoegen van gember of kaneel. Een mix van appels en peren is ook heel lekker of een rabarber-aardbeiencompote! Let me know welke lekkere compotes jij wel eens maakt, voor mij is dit nog een onontgonnen terrein :-).

PS. Check die heerlijke, zwarte vanillepuntjes op de foto!

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!