Romige brandnetelsoep

  • 07 juni 2015
Beoordeel dit recept
(5 stemmen)
2.4 5 0

Een heerlijk romige soep, met extra knoflook en peterselie voor nog meer zuiverende werking. Hop naar buiten om brandnetels te plukken!

Ingrediënten

  • jonge brandnetelbladeren
  • 2 aardappels
  • 2 sjalotten
  • 2-3 tenen knoflook
  • verse peterselie
  • sojaroom
  • bouillonpoeder/-blokje
  • peper en zout

Bereidingswijze

In mijn achtertuin stonden flink wat brandnetels bij de sloot. Prima voor een lekker en gezond soepje! Het is wel verstandig om (tuin)handschoenen aan te doen als je brandnetels gaat plukken. Het is nu al wat later in het seizoen dus let op dat je alleen de jonge, frisse toppen en bladeren plukt. Zelf neem ik meestal een vergiet mee en als die vol is heb ik genoeg voor een soepje voor 2 à 3 personen. Spoel ze goed schoon onder de kraan en bewaar ze eventueel in de koelkast.

Schil twee licht kruimige aardappels en snijd ze in blokjes. Verwijder ook de schil van de sjalotten en de knoflookteentjes en hak ze in grove stukken. Je gaat de soep later pureren, dus het komt niet zo nauw. Gebruik bij voorkeur een pan met een dikkere bodem en verwarm daarin wat olijfolie. Voeg de aardappelblokjes, de sjalotten en de knoflook toe en laat ze tien minuten zachtjes bakken. Wel af en toe even roeren om te voorkomen dat de aardappels aanbakken.

Goedkoop en oergezond

Voeg dan 750 milliliter kokend water toe en een eetlepel bouillonpoeder (van de natuurwinkel zonder smaakversterkers en gluten!). Roer alles door en laat het zachtjes koken met het deksel erop. Na tien minuutjes voeg je de brandnetelbladeren toe. Deksel weer op de pan en nog vijf minuten wachten. Dan maak je de soep af met peterselie en room. Voor iedereen die geen lactose mag is sojaroom (bijv. Soya Cuisine) een uitkomst. Doe ongeveer een derde tot een half pakje bij de soep zodat de smaak romig wordt. Pluk een bosje peterselie uit je achtertuin (echt een aanrader om dit te planten!), snijd die grof en doe ze bij de soep. Het vuur mag nu uit. Voeg wat versgemalen peper toe en een snufje zout. Proef eerst even of er wel zout bij moet want soms is het bouillonpoeder al aardig zout. Nu pak je de staafmixer en pureer je de soep tot een romige brandnetelsoep! Garneren met een takje peterselie. Deze soep is lekker met geroosterd (glutenvrij) brood of crackers. Ik at er maiscrackers bij en had zo een heerlijke lunch!

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!