Havermoutcrackers met hennepzaad

  • 19 aug 2017
Beoordeel dit recept
(2 stemmen)
4.5 5 0

Deze havermoutcrackertjes zijn lekker, gezond en goedkoop, wat wil je nog meer? Heerlijk met paté, hummus of jonge geitenkaas.

Ingrediënten

  • 50 gram grove havervlokken
  • 100 gram gewone havermout
  • 2 eetlepels hennepzaap
  • 1 eetlepel chiazaad (andere zaden mag ook)
  • 40 ml. olijfolie
  • 150 ml. kokend water
  • peper en zout

Bereidingswijze

Ik heb altijd wel havermout in huis. Ik eet het als ontbijt door mijn yoghurt, met fruit en noten, of ik maak er pap van. Maar je kunt er ook lekkere crackers van maken. Als ik het kan, kan jij het ook! In dit recept heb ik grove havervlokken en een pak goedkope havermout (€ 0,39 bij de AH bijvoorbeeld) gebruikt. Maar je kunt ook alleen de goedkope havermout nemen. Ongever 50 gram gewone havermout, de goedkopere variant dus, heb ik fijngemalen in de keukenmachine. Die doe je in een mengkom. Voeg 50 gram gewone havermout en 50 gram havervlokken toe. Doe er een snuf peper en wat zout bij. Voeg ook ongeveer drie eetlepels zaden toe. Voor deze crackers gebruikte ik 2 eetlepels hennepzaad en 1 eetlepel chiazaad. Maar je kunt bijvoorbeeld ook fijngehakte zonnebloempitten of lijnzaad gebruiken, net wat je in huis hebt of lekker vindt. Giet er 40 milliliter olijfolie bij en 150 milliliter gekookt water. Roer het door elkaar en laat het een half uurtje staan.

Havermoutcrackers, niet duur en lekker!

Kneed het deeg. Het mag redelijk droog zijn, maar mocht je het echt te droog vinden doe er dan nog een klein scheutje water bij. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg nu heel dun uit, ongeveer twee millimeter. Het zal wat plakkerig zijn, dus strooi een beetje (glutenvrij) bloem op je werkblad en op het deeg. Ik heb niet zo'n grote oven en had twee bakplaten nodig voor deze hoeveelheid crackers. Je kunt met een uitsteekvormpje crackertjes maken, of je snijd de plak deeg gewoon in rechthoekige stukken. Leg de crackers op bakpapier op de bakplaten en schuif ze in de oven. Ze moeten zeker wel twintig minuten bakken. Kijk rond twintig minuten even of ze al lichtbruin beginnen te worden. Pas dan kunnen ze uit de oven.

Laat de crackers afkoelen en smeer er bijvoorbeeld paté of geitenkaas op. Of maak zelf een lekker vegetarisch mengsel zoals deze courgettespread of hummus met avocado.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!