Tips voor een glutenvrije lunch

  • 25 nov 2017
Beoordeel dit recept
(5 stemmen)
3.8 5 0

Eet je glutenvrij en heb je ideeën nodig voor de lunch? Of krijg je iemand op bezoek die geen gluten eet? Ik help je op weg met een aantal leuke suggesties.

Glutenvrije lunch

Je kunt natuurlijk glutenvrij brood kopen, of crackers en daar een lunch mee maken. Maar hee, er zijn natuurlijk veel leukere dingen die je kunt maken. Hieronder volgen vijf recepten die voor afwisseling op jouw menu gaan zorgen!

Wraps

Wraps zijn lekker en handig, je kunt ze immers vullen met ingrediënten die jij lekker vindt en die binnen jouw dieet passen. Je kunt wraps zelf maken, maar in de supermarkt zijn ook glutenvrije opties te vinden. Je hebt zachte wraps, bijvoorbeeld van Schär, en harde tacoschelpen van maismeel (wat natuurlijk geen echt wraps zijn, maar het idee is hetzelfde). Ik vul mijn wraps zelf graag met bonen, mais, ui, tomaatjes en kruiden. Dat vult goed en het is ook nog eens vegetarisch. Op de foto staan dit soort wraps en het recept vind je hier. Ik heb o.a. ook een recept voor een heerlijke wrap met kikkererwten, spinazie en avocado en een recept voor tacoschelpen met black eyed beans.

vegetarische wraps klein

Maaltijdsalade

Of wat dacht je van een lekkere maaltijdsalade, zoals een Griekse quinoasalade. Heerlijke ingrediënten uit de Griekse keuken vind je terug in dit makkelijke recept. Zo maak je een mediterrane lunch, met olijven, feta en tomaatjes, maar dan wel op een originele manier gecombineerd met quinoa. Maaltijdsalades zijn ideaal binnen een glutenvrij dieet. Maak bijvoorbeeld een rijstsalade met kip en mango of de salade met krielaardappeltjes en makreel die je hieronder op de foto ziet. Als het om salades gaat zijn er mogelijkheden genoeg. Met de hashtag #salade vind je ze allemaal op de site.

makreelsalade

Pannenkoeken

Pannenkoeken, dat vindt iedereen lekker. En ook hier geldt dat je erin kunt doen wat jij wilt. In het voorjaar bak ik wel eens brandnetelpannenkoeken en in het najaar pannenkoeken met pompoen. Je kunt natuurlijk ook gewone pannenkoeken bakken met spek (of vegetarische speckjes), of doe eens gek en maak een pannenkoek met noten.

pannenkoek noten klein

Soep

Soep maken is soms wel iets meer werk, maar het voordeel is dat je er meestal meerdere dagen van kunt eten. Er zijn zoveel soorten soep te maken dat je kunt blijven afwisselen. Typ in het zoekvakje rechtsboven het woord soep en je vindt ze allemaal. Een snelle soep is bijvoorbeeld een soep met bruine bonen op Indische wijze. Echt niet moeilijk, maar wel weer eens heel iets anders en gezond voor de hele family. Wat ook iedereen wel lust, is tomatensoep met balletjes.

bruine bonensoep klein

Glutenvrij lunchen? Ideeën genoeg!

Hartige taart of hapjes

Dit is mijn vijfde tip voor afwisseling op die saaie glutenvrije boterhammen: hartige taart! Je kunt gebruik maken van glutenvrij bladerdeeg, of je maakt zelf een deeg van glutenvrij bloem. Dat kan bijvoorbeeld met dit recept. Daar maak je dan bijvoorbeeld deze tomatentaart van of een uientaart. Je kunt ook kleinere hapjes maken met bladerdeeg. Ze zijn met allerlei groenten te vullen en zo maak je bijvoorbeeld pastinaakbroodjes.

tomatentaart klein

Ik hoop dat ik je wat inspiratie heb kunnen bieden. En ik ben benieuwd wat jij zelf graag als lunch eet, misschien kom ik dan ook nog op een nieuw idee!

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!