Brood van speltmeel en glutenvrij meel

  • 04 dec 2017
Beoordeel dit recept
(1 Stem)
5 5 0

Bak dit perfecte brood met een mix van speltmeel en glutenvrij meel. Heerlijk met een plak kaas, als het brood nog een beetje warm is!

Ingrediënten

  • 250 gram speltmeel
  • 250 gram glutenvrije broodmix (meegranen)
  • 21 gram verse gist (of 7 gram gedroogde gist)
  • 1 ei
  • een flinke handvol zonnebloempitten
  • 300 ml. lauwwarm water
  • een eetlepel olijfolie
  • piepklein beetje suiker
  • zout

Bereidingswijze

Verwarm het water in een waterkoker, het hoeft niet helemaal aan de kook te komen! Pak dan een grote kom en doe daar de beide meelsoorten in. Ik heb spelmeel van de molen gebruikt en een glutenvrije meergranenmix. Doe er nog een flinke hand zonnebloempitten in en  een theelepel zout. Meng alles daarna even goed door elkaar. Doe een klein beetje van het warme water in een klein bakje en laat het afkoelen tot het lauw is. Doe de gist erbij en ook een snufje suiker om het gist aan het werk te zetten. Roer het door met een lepeltje en laat het even staan. Verse gist kun je ook bij graanmolens kopen en in de grote supermarkten.

Voeg nu het gistmengsel toe aan het meel, doe ook het ei erbij en het lauwwarme water. Meng alles door elkaar en kneed het deeg. Het mengsel zal misschien wat nat zijn, gebruik een beetje extra bloem om je handen droog te maken. Doe het deeg in een grote, diepe kom en leg er een schone theedoek over. Zet hem dan bij de verwarming en laat het deeg rijzen. Na de eerste rijs meng je het weer goed door elkaar. Het deeg wordt dan weer 'kleiner'. Zet het opnieuw bij de verwarming tot het weer mooi gerezen is. Zet de oven ondertussen vast op ongeveer 190 graden.

Bak je eigen broodje!

Schep het deeg voorzichtig over in een cakevorm of een ronde vorm met een doorsnede van ongeveer 20 cm. Zet het brood dan in het midden van de oven en plaats een klein vuurvast schaaltje met een laagje water op de bodem van de oven. Het brood moet ten minste drie kwartier bakken.  Dit hangt uiteraard ook af van de hitte in je oven. Een brood is goed als het hol klinkt wanneer je erop klopt. Zorg dat je het brood op een rekje legt om langzaam af te koelen. Laat je het in de vorm dan wordt de onderkant vochtig door het stoom dat nog uit het brood komt.

Laat hieronder even weten hoe lang het brood bij jullie moest bakken, dan hebben anderen er ook iets aan. En werd het net zo mooi luchtig als bij mij? Succes!

PS. Speltmeel is niet glutenvrij, maar is wel een gezonde afwisseling op andere granen als je het goed verdraagt.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!