Brandnetelpannenkoeken

  • 05 mei 2016
Beoordeel dit recept
(0 stemmen)

Oergezonde pannenkoeken met gratis vitamines uit de natuur. Zo'n pannenkoek met verse brandneteltoppen moet je zeker eens proberen in het voorjaar!

Ingrediënten

  • 200 gram boekweitmeel (glutenvrij)
  • 250 ml. ongezoete sojamelk
  • 150 ml. water
  • 2 handen vol versgeplukt brandnetelblad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • snuf peper
  • optioneel: geitenkaas

Bereidingswijze

In het voorjaar kun je overal jonge brandneteltoppen plukken. Zoek wel een plek uit waar mensen niet dagelijks hun hond laten plassen en bij voorkeur ook een locatie die niet naast een drukke weg ligt. Want dan is er weinig gezonds aan :-). Pluk de brandnetels met handschoenen aan en gebruik eventueel een schaar. Als je thuiskomt spoel je ze schoon onder de kraan en laat je ze even drogen op een schone theedoek. Maal de toppen van de brandnetels fijn in een keukenmachine. Als je die niet hebt, hak ze dan fijn met een koksmes. In een beslagkom meng je de ingrediënten voor de pannenkoeken. Klop het beslag lekker luchtig en voeg eventueel wat extra water toe als je het nog te dik vindt.

Brandnetels bevatten veel mineralen!

Het is lekker om wat geitenkaas op deze pannenkoekjes te doen of misschien een lactosevrije roomkaas die je in de supermarkt wel kunt vinden. Gebruik je een wat oudere kaas rasp die dan alvast, een heel jonge geitenkaas kun je met de hand brokkelen. Laat een koekenpan goed warm worden op het vuur, doe er een scheutje olie in en bak dan de pannenkoekjes een voor een. Maak ze niet te dik en laat de kaas er eventueel vast op smelten nadat je ze hebt omgedraaid. Rol de pannenkoeken op en serveer ze op een groot bord of een houten plank. Deze hoeveelheid is voldoende voor ongeveer vijf pannenkoeken. Heb je er eentje over, bewaar hem dan gewoon opgerold in folie in de koelkast of in de vriezer. In plaats van brandnetels zou je ook verse groene kruiden zoals peterselie en bieslook kunnen gebruiken of andere wild te plukken eetbare planten.

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!