Pastinaakbroodjes

  • 06 nov 2015
Beoordeel dit recept
(6 stemmen)
4 5 0

Vandaag maakte ik deze hartige broodjes met pastinaak, ui en spekjes. Zeker voor herhaling vatbaar!

Ingrediënten

  • bladerdeeg (glutenvrij, bijv. van Consenza)
  • 1 pastinaak
  • 1 kleine ui
  • spekjes (of vegetarische speckjes)
  • citroentijm (of gewone tijm)
  • citroensap
  • peper

Bereidingswijze

Met de genoemde hoeveelheid maak je twee broodjes. Als je er verder niets bij eet dan is dat voldoende voor één persoon. Maak je er een salade bij dan eet je er met twee personen van. Ik heb deze keer het glutenvrije bladerdeeg van Consenz geprobeerd. Het is na 10-12 minuten bruin in de oven en voor glutenvrij bladerdeeg helemaal niet verkeerd. Echt bladerdeeg is wel net iets lekkerder, dus als je geen glutenprobleem hebt dan zou ik daarvoor kiezen. Haal het bladerdeeg een uurtje van tevoren uit de vriezer.

Zet de oven aan op 200 graden Celsius. Pak een koekenpan en bak een kleine handvol spekjes. Snijd dan de ui in stukjes en schil de pastinaak met een dunschiller. De pastinaak snijd je in dikke plakken en vervolgens in blokjes van ongeveer een centimeter groot. Na vijf minuten kunnen de uien en pastinaakblokjes bij de spekjes. Omdat het bladerdeeg vrij snel bruin wordt, kun je de ui en pastinaak zeker vijf minuten meebakken, dus tot ze zachter beginnen te worden. Breng het mengsel op smaak met versgemalen zwarte peper, (citroen)tijm en wat citroensap. Zo geef je er wat pit en frisheid aan. Als je het nog frisser wilt, bak dan ook wat stukjes appel mee.

Groenten in een broodje

Leg op twee van de bladerdeegplakjes een bergje van het pastinaakmengsel. In de andere plakjes maakje drie snedes met een mes en daarna leg je ze op de eerste bladerdeegplakjes. Druk de randjes goed aan. Spreekt voor zich :). Smeer de bakplaat licht in met wat olie (bijvoorbeeld raapzaadolie) en bak de broodjes daarna 10 tot 12 minuten in de oven. Het is lekker om hier een frisse salade bij te eten, bijvoorbeeld van kropsla, rucola en komkommer. Eet smakelijk!

Extra informatie

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!