Smaakversterker E621

  • 22 okt 2013
Beoordeel dit item
(1 Stem)
4 5 0

E-nummers zijn chemische toevoegingen om voeding meer smaak of kleur te geven of bijvoorbeeld langer houdbaar te maken. E621 is een veelgebruikte smaakversterker die je maar beter kunt vermijden.

E621: pak een willekeurig pak of blik met eten in de supermarkt en de kans is groot dat ‘ie erin zit. Deze toevoeging is ook wel bekend als mononatriumglutamaat, MSG, of ve-tsin, wat veel bij 'de Chinees' gebruikt wordt. Het is dus een smaakversterker, net als alle E-nummers tussen 620 en 640. Hij wordt vooral toegepast in soepen, sauzen en snacks. Het geeft een lekker, hartig smaakje en zorgt ervoor dat je eetlust wordt gestimuleerd.

E-nummers zijn controversieel. Ze zijn wettelijk toegestaan en zouden dus in principe niet schadelijk zijn voor de mens. Toch zijn er ook onderzoeken die anders beweren en ervaren mensen in de praktijk wel degelijk klachten. In het geval van E621 worden hoofdpijn, migraine, hartkloppingen en hyperactiviteit vaak genoemd. Niet voor niets zijn er veel diëtisten en artsen die E621 op de zwarte lijst zetten. Net als bijvoorbeeld aspartaam, wat een bekende zoetstof is.

Nu is het lastig om mensen ervan te overtuigen dat ze iets niet moeten eten. En E621 vind je juist in de kant-en-klaar producten die ook nog eens lekker smaken! Probeer het eens uit zou ik zeggen. Misschien kom je erachter dat je na een maaltijd met E621 vaker hoofdpijn hebt, slechter slaapt of je wat opgefokt voelt. Als je er op gaat letten, zul je schrikken in hoeveel voedingsproducten het voorkomt.

Mocht je eenmaal besluiten om E621 te gaan mijden dan is de oplossing eigenlijk simpel: kook zo puur mogelijk en zo min mogelijk uit pakjes! Op de Gezonde Kok vind je genoeg ideeën. Succes!

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!