Keramische wokpan

  • 11 sept 2014
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
4 5 0

Kook jij al keramisch nu veel anti-aanbaklagen giftig blijken te zijn? Ik testte daarom deze week een keramische wokpan.

Kitchen&More stuurde mij een keramische wokpan om te reviewen. Dat kwam wel heel goed uit, omdat de wokpan die ik heb eigenlijk te groot is voor mijn kleine huishouden en ik hem alleen gebruik voor dineetjes. Deze keramische pan heeft een diameter van 30 cm., maar er is ook een maatje kleiner (28 cm.) en een maat groter (32 cm.). De pan, van het Zwitserse merk Royalty Line, ziet er luxe uit. Hij heeft een glazen deksel, de binnenkant is wit en de buitenkant in mijn geval bronskleurig bruin. Er zijn ook andere kleuren te koop.

De witte binnenkant is waar het allemaal om draait: de keramische coating. Wie is er niet jarenlang enthousiast geweest over de koekenpan met anti-aanbaklaag? Tot bleek dat zo'n anti-aanbaklaag van Teflon de stof PFOA bevat. Bij verhitting komen daardoor gifitige stoffen vrij en als de pan ouder wordt kunnen er ook stukjes van de anti-aanbaklaag loslaten en in je eten terechtkomen. Deze anti-aanbaklagen zijn vanaf 2015 verboden. Voor mij zou dit het belangrijkste argument zijn om een keramische pan te kopen.

Keramisch wokken zonder gif

Andere voordelen die de fabrikant noemt zijn bijvoorbeeld dat je geen olie of boter hoeft te gebruiken. Zelf vind ik een beetje olijfolie of kokosvet wel lekker voor de smaak, maar het klopt dat je nagenoeg geen vet hoeft te gebruiken. Ik bakte in mijn 'testweek' met deze pan een omelet, shoarmavlees en noodles met groenten. Alles lukte perfect. Het is geen probleem om de pan flink heet te laten worden, volgens de fabrikant kan het materiaal tot 450 graden Celsius verdragen. Je eten zal niet snel verbranden; gezonder voor jou en beter voor de levensduur van je pan. Een derde voordeel dat genoemd wordt, is het schoonmaken. Met een stuk keukenpapier kun je de pan schoonvegen, met de hand afwassen kan ook. Het gebruik van een vaatwasser wordt wel afgeraden, dat kan voor sommige mensen een minpunt zijn.

Na een week gebruik ben ik heel positief over de pan. Hoe hij zich na een of twee jaar houdt kan ik helaas nog niet melden. Mijn keramische koekenpan van het merk Greenpan begint na deze periode toch iets te 'plakken'. Sommigen raden aan om de keramische coating af en toe in de smeren met een beetje olie. Zelf vergeet ik dat meestal te doen.

Wil je meer weten over deze pan of andere keramische pannen? Oriënteer je op de mogelijkheden en neem eens een kijkje op de website van Kitchen&More, tevens eigenaar van Borden&zo.

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!