Koolsalade met zaden

  • 01 aug 2016
Beoordeel dit recept
(0 stemmen)

Koolsalades zijn lekker knapperig en voedzaam. Je maakt al snel een grote kom vol, zodat je er ook de volgende dag nog van kunt eten.

Ingrediënten

  • rode kool (max. een kwart)
  • spitskool (max. een kwart)
  • 5-6 wortels
  • 1 teentje knoflook
  • half bosje peterselie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3-4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • klein kopje vol zaden (zonnepitten, pompoenpitten e.d.)

Bereidingswijze

Een koolsalade flans je zo in elkaar en is eigenlijk ontzettend lekker. Bijvoorbeeld bij de barbecue of als lunch met een dikke snee brood. Je gebruikt van de kolen maar een klein deel, ongeveer een vijfde, waardoor je de dagen erna ook nog kool kunt roerbakken (dit lekkere recept met spitskool bijvoorbeeld) of koken.

Verwijder de buitenste bladeren wanneer deze vies zijn. Snijd dan een kwart of een vijfde deel van beide kolen en snijd er heel dunne reepjes van. Maak de wortels schoon en snijd er dunne plakjes en vervolgens reepjes van. De bedoeling is dat je ongeveer evenveel spitskool, rode kool en wortels hebt. Snijd ook een klein teentje knoflook fijn. Meng alles door elkaar in een grote slakom. Strooi er een theelepel (ietsje meer mag ook) gemalen komijnzaad over en het sap van ongeveer een halve citroen. Voeg drie tot vier eetlepels goede olijfolie toe en meng alles door elkaar. Zet de slakom nu in de koelkast gedurende een half uurtje, maar langer kan ook. De smaken trekken dan goed in de kool.

Lekker knapperig en fris

Zet een koekenpan op het vuur en rooster hierin een klein kopje, of twee handjes, verschillende zaden. Zelf had ik alleen zonnebloemzaden en pompoenpitten in huis, maar je kunt kiezen wat je wilt. Maanzaad of pistachenootjes bijvoorbeeld. Rooster ze in een droge pan en laat ze daarna even afkoelen. Snijd een half bosje peterselie fijn. Haal de salade uit de koelkast en meng de zaden en de peterselie door de kool. Proef het even. Misschien wil je nog een beetje citroensap, mosterd of bijvoorbeeld peper toevoegen?Deze salade is ook de volgende dag nog lekker. Je kunt het in een bakje meenemen naar je werk of 's avonds als extra bijgerecht eten. Eet smakelijk!

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!