Paprikaspread

  • 15 aug 2016
Beoordeel dit recept
(13 stemmen)
4.08 5 0

Dit is een heerlijke spread als je wat vaker iets gezonds op je boterham wilt eten. En helemaal niet moeilijk om zelf te maken!

Ingrediënten

  • 3 rode paprika's / puntpaprika's
  • 25 - 30 gram zonnepitten
  • 25 gram feta
  • halve citroen
  • verse tijm
  • olijfolie
  • peper

Bereidingswijze

Om deze spread te maken gaan we de paprika's in de oven roosteren. Zet de oven op ongeveer 220 graden Celsius, leg de paprika's op een bakplaat en doe er een klein beetje olijfolie over. Rooster de paprika's dan in de oven totdat het vel bijna zwart wordt. Het is natuurlijk handig als je dit combineert met een ander ovengerecht*, zodat je je oven efficiënt gebruikt. Haal de paprika's uit de oven, laat ze even afkoelen en verwijder dan het velletje en de zaadjes. Zoete puntpaprika's zijn iets zoeter dan gewone rode paprika's, het is lekker om ze te combineren. Ik gebruikte één gewone paprika en twee puntpaprika's.

Gezond beleg!

Het is handig om de spread in een keukenmachine te maken, maar je kunt ook een staafmixer gebruiken. In een droge koekenpan kun je de zonnepitjes eerst even roosteren. Snijd de paprika in grove stukken, doe ze in de keukenmachine en voeg het sap van een kwart tot een halve citroen toe, een of twee takjes verse tijm, wat versgemalen peper, de zonnepitten en de feta in stukjes. Goed mixen tot je een mooie spread hebt. Dan nog even proeven of je nog iets wilt toevoegen, peper, zout of citroen bijvoorbeeld, en klaar is je paprikaspread. Hij is lekker op een warm (glutenvrij) broodje, maar ook op een simpele rijstwafel. Enkele dagen houdbaar in de koelkast!

* Probeer bijvoorbeeld een keer deze heerlijke gegrilde aardappels, champignons uit de oven of auberginepizza.

de Gezonde Kok

de Gezonde Kok

De Gezonde Kok eet al jaren zonder suiker, gluten, lactose en e-nummers en verbaast vriend en vijand met de lekkerste maaltijden en tussendoortjes. En alles staat 'in no time' op tafel. Laat je inspireren op deze site en eet smakelijk (en gezond)!